DOPUNJENO: Snimljen trenutak pada krana u Meki, broj poginulih se povećao na preko 80 osoba (FOTO/VIDEO)

Ovu informaciju potvrdile su saudijske vlasti koje su odmah očistile mjesto nesreće kako bi se nastavile pripreme za obavljanje hadža.

Iako još uvijek nema zvaničnih informacija o razlozima pada krana, vjeruje se da je do toga došlo zbog olujnog neveremena. 

Guverner regiona Meke princ Khalid al-Faisal je naredio da se o cijelom slučaju provede temeljita istraga.

………………………………………………………………………………

Najmanje 60 osoba je poginulo kada se u blizini Haremi-šerifa, najsvetijeg mjesta za muslimane koji okružuje Kabu, srušio kran, objavila je televizija Al-Arabija.

Rušenje krana izazvale su oluje koje već nekoliko dana pogađaju Saudijsku Arabiju. Pored većeg broja mrtvih, prijavljeno je da ima i povrijeđenih.

Vlasti Saudijske Arabije su potvrdile incident ali nisu davale nikakva dodatna pojašnjenja. Jedino je ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije potvrdio da je povrijeđeno najmanje 150 osoba.

Nevrijeme u Meki danas je počelo oko 18 sati po lokalnom vremenu. Pored kiše, puhali su i vjetrovi jačine i do 100 kilometara na sat. 

Kran je pao na jedno od najprometnijih mjesta, a bio je visok preko stotinu metara i težak nekoliko tona. Mjesto na koje je kran pao ustvari je početna tačke s koje kreće obavljanje obreda između Safe i Merve. Kran je prilikom pada probio cijelu jednu etažu.

Nakon nesreće, cijeli Haremi-šerif je zatvoren a na mjestu je bilo prisutno više vatrogasnih auta i kola hitne pomoći.

Mediji navode da među poginulima i povrijeđenima ima i budućih hadžija koji ovih dana pristižu u Meku da bi obavili hadž.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.