U Parizu formirana prijelazna sirijska vlada

Davalibi je naveo da prijelazna vlada ima 35 članova koji su opisani kao civili i vojnici u Siriji čija će imena biti, iz sigurnosnih razloga, saopćena u narednim danima.

On nije precizirao kako će “prijelazna vlada u egzilu” koordinirati sa Sirijskim nacionalnim vijećem, na čelu s protjeranim akademikom Burhanom Galiunom, koje se smatra za najreprezentativnije političko tijelo sirijske opozicije, mada Davalibi tvrdi da “mnogi” pripadnici Sirijskog nacionalnog vijeća i Slobodne sirijske armije (opozicione naoružane vojske u Siriji) podržava novoformiranu prijelaznu vladu, javila je agencija AFP.

Zvanični Damask je danas optužio “naoružane terorističke grupe” za nemire u zemlji i naveo da su te grupe počinile više od 1.300 kršenja prekida vatre koji je stupio na snagu 12. aprila.

“Oružane terorističke grupe su intenzivirale (brojne) masakre, eksplozije i akte agresije, počinivši više od 1.300 kršenja (primirja) od stupanja na snagu prekida vatre 12. aprila”, rekao je sirijski ministar informiranja Adnan Hasan Mahmud.

Sirijska organizacija za ljudska prava saopćila je da je oko 40 civila ubijeno tokom bombardiranja u oblasti Hama prije dva dana, dok su aktivisti na terenu, u Siriji, naveli da ima 68 žrtava, među kojima 16 djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.