Ubijeno troje djece i nastavnik

tuluz11U pucnjavi koja se danas dogodila ispred židovske srednje škole u Toulouseu četiri osobe su poginule, od kojih troje djece, a jedna je teško ozlijeđena.

Među poginulima su jedan profesor i troje djece, uzrasta od tri, šest i deset godina, od kojih je dvoje njegovo, izjavili su očevici i roditelji djece, a prenio AFP.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy priopćio je da će hitno otputovati na lice mjesta, u pratnji ministra prosvjete i predsjednika Zastupničkog savjeta židovskih institucija u Francuskoj (CRIF).

U izjavi za francuski radio, Sarkozy je rekao da je “prerano” povezivati današnju pucnjavu s prošlonedjeljim ubojstvom tri francuska vojnika u istoj regiji, dodajući da samo policija i sudstvo mogu uputiti na prave zaključke.

Veliki rabin Francuske Žil Bernheim izjavio je da je “užasnut” i “zaprepašten” jutrošnjim incidentom, dodajući da će odmah krenuti u Toulouse.

I europski rabini su osudili “barbarski” napad na židovsku školu, prenosi francuska agencija.

“Židovi će odgovoriti na ovaj barbarski i ubilački čin”, poručio je rabin Arijeh Goldberg, potpredsjednik rabinskog europskog centra (RCE) sa sjedištem u Bruxellesu, navodeći da je riječ o napadu na čitavu židovsku zajednicu.

Predsjednik Saveza židovskih studenata u Francuskoj (UEJF) Jonatan Hajun pozvao je vlasti da pojačaju sigurnosne mjere u židovskim školama i sinagogama.

“Antisemitski i rasistički govori stvorili su atmosferu nesigurnosti za Židove u Francuskoj”, istaknuo je.
Muškarac koji je pucao pobjegao je sa mjesta događaja na motociklu, što podsjeća na slučaj kada je u istoj regiji prošle nedjelje jedan čovjek na motociklu ubio tri padobranca.

Napadač odgovoran za današnji incident koristio je oružje istog kalibra kao i ono koje je korišteno u ubojstvu tri francuska vojnika prošle nedjelje, saopštili su policijski izvori.

Policija u jugozapadnoj Francuskoj pokrenula je veliku potjeru nakon prošlotjednog ubojstva tri padobranca i ranjavanja još jednog u dva odvojena napada, dovodeći u vezu ove incidente.

U oba napada radilo se o izvršitelju koji je pobjegao na motociklu.

U istrazi sudjeluje između 50 i 60 policajaca, uključujući i protuterorističke specijalce.

Ministar unutarnjih poslova Francuske Claude Gean, koji će tijekom prijepodneva stići u Toulouse, naredio je da se povećaju mjere sigurnosti oko svih židovskih škola u Francuskoj.

U Francuskoj živi najveća židovska zajednica u Europi, koja broji oko 700.000 ljudi, podsjeća AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.