Ubio se da bi roditelji mogli platiti transplantaciju njegovom bratu!

Kako je prenio “China Daily”, braći Honguju (20) i Hongtau (18) je 2010. godine, u razmaku od nekoliko mjeseci, dijagnosticirana uremija, simptom otkazivanja bubrega.

Pošto nisu imali novca da plate liječenje za oba sina, otac Chuanyou i majka Zheng Tingxia prodali su gotovo sav svoj imetak da bi obezbijedili dva odgovarajuća bubrega od kojih zavisi život njihove djece.

Potraga za davaocem bubrega nije davala rezultate, pa je Hongtao, vidjevši da vrijeme ističe, popio pesticid, zaključao se u sobu gdje je umirao polako i u mukama. Pored njegovog beživotnog tijela nađena je poruka sljedeće sadržine:

“Brate, ako ozdraviš, molim te, javi mi – to će mi biti dovoljno.”

Oba brata su bili studenti, a kada su u ljeto 2010. saznali da su bolesni, roditelji su tek bili kupili novu kuću. I baš kada su se jedva nekako pomirili sa činjenicom da Honghujev život zavisi od toga da li će naći odgovarajući bubreg, Hongatu je dijagnosticirana ista bolest.

Morali su da prodaju novu kuću, a otac je obilazio zdravstvene ustanove širom Kine, ne bi li našao dva odgovarajuća bubrega. Profesori i prijatelji dječaka uspjeli su da prikupe 16.000 dolara za dalje liječenje, ali to nije bilo dovoljno, pa su roditelji izašli na ulicu da prose.

Nije htio da gleda kako mu roditelji prose, napisao je poruku i popio pesticid

Hongtao nije mogao da gleda kako mu roditelji prose, pa je napisao kratku poruku i popio smrtonosni pesticid.

“To što imate nas dvojicu vodi vas u propast. Nadam se da ćete moći da se posvetite mom bratu i spasite mu život. Ako preživi, a znam da hoće, želim samo da mi kaže da je uspio i biću zadovoljan.”

Mediji širom zemlje pisali su o njegovoj plemenitoj odluci, pa su počele da pristižu donacije. Nakon dvije godine traganja, krajem prošle godine nađen je odgovarajući bubreg za preživjelog brata.

Honguj, koji danas ima 23 godine, podvrgnut je transplantaciji bubrega i potpuno će se oporaviti, piše “China Daily”.

Otac Gao Chuanyou (44) ima pomiješana osjećanja u vezi s tim.

“Možda se pitam kako možemo da se radujemo znajući šta se desilo sa Hongtaom, ali malo-pomalo ćemo se valjda izboriti sa tim.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.