Zemljotres jačine 4,2 stepena: Tlo se treslo od Banjaluke do Srbije i Hrvatske

Povrijeđenih, ali ni oštećenja objekata nije bilo, a podrhtavanje tla, prema svjedočenjima na društvenim mrežama, osjetilo se ne samo u BiH, već i u zapadnoj Srbiji i u dijelovima Hrvatske, te je probudio brojne građane sve tri zemlje.

Bosiljka Šukalo iz Ivanjske ispričala nam je da ju je zemljotres uplašio.

“Plaše se ovdje ljudi reprize. Ovaj zemljotres bio je u nezgodno doba, probudio nas je. Prvo smo čuli tutnjavu, sve je zvečalo u kući. Sreća, štete na objektima nije bilo”, kazala je ona.

Seizmolozi u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kazali su da je ovo bio jedan o najjačih potresa posljednjih godina u Banjaluci. Prema prikupljenim informacijama, zabilježen je na dubini od dva kilometra.

“Zemljotres nas nije iznenadio, s obzirom na to da postoji aktivni rascjep, koji se proteže tim dijelom, odnosno dolinom Vrbanje prema Potkozarju, odakle ulazi u Hrvatsku, dok drugi rascjep ide dolinom Vrbasa prema Savskom rovu”, kazala je Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjeljenja seizmologije u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite RS potvrdili su da povrijeđenih građana i materijalne štete nije bilo.

Milimir Doder, direktor Uprave, naveo je da se u Centar za osmatranje, obavještavanje i uzbunjivanje u Banjaluci javio veliki broj građana iz Banjaluke, Gradiške, Prijedora i ostalih mjesta gdje se zemljotres osjetio, a koji su bili u panici.

Poslije podrhtavanja tla, građani su zabrinuto komentarisali svoja iskustva. Evropsko-mediteranski seizmološki centar, nakon što je na svom sajtu objavio informacije o ovom zemljotresu, “zatrpan” je komentarima brojnih stanovnika BiH, ali i Hrvatske.

Građani čak svjedoče da se u Prijedoru pomjerao namješaj.

“Na trenutak sam pomislila da je nešto udarilo u kuću, ali onda sam shvatila da se tresu luster i komoda i ukočila sam se od straha”, navodi se u jednom od komentara.

Drugi posjetilac tog sajta napisao je da ga je zemljotres probudio.

Jedan Banjalučanin na to dodaje da se prvo čuo zvuk, pa se tek onda treslo i ljuljalo, zbog čega neće moći da zaspi.

“Strašno, sletjela sam sa četvrtog sprata skoro pa bosa! Panika i strah! Psi su prije toga lajali i doslovno jaukali. Horor”, napisala je na sajtu jedna Prijedorčanka.

Seizmolog Vesna Šipka potvrdila je da su zbog ovakog zemljotresa moguća manja oštećenja, kao što je padanje crijepa na starijim i slabije građenim objektima, ali da nema informacija o takvim posljedicama.

“Zemljotres se mogao osjetiti u cijelom području Krajine, a posebno se to odnosi na građane koji su osjetljiviji na ovu pojavu,” rekla je Šipka.

Ona je podsjetila da stalno registruju zemljotrese, uz napomenu da je prije nekoliko dana registrovan i potres u Srbiji, magnitude poput ovog u Banjaluci, te je dodala da je u cijelom regionu posljednjih dana malo pojačana seizmička aktivnost.

Poznato je da su na području Banjaluke mogući jači zemljotresi, ali seizmolozi kažu da se oni ne mogu predvidjeti, a samim time ni najaviti.

Savjeti za spasavanje

Ukoliko dođe do zemljotresa, stručnjaci savjetuju da se građani pridržavaju sljedećih pravila:

Ne stvarati paniku.

Koga potres zatekne u kući, treba tu i da ostane.

Pobjeći pod okvire vrata ili leći na pod na sredini prostorije.

U slučaju bježanja, ne koristiti liftove.

Ukoliko je moguće, prekinuti sve izvore energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.