Ustavni sud će morati da odluči u sukobu stavova Thaçija i Kurtija

Produbljivanje političke krize na Kosovu je moguće jer Samoopredeljenje prema odredbama Ustava nema zadat rok u kome treba da odgovori na zahtev Hašima Tačija oko imena mandatara za sastav nove vlade, smatra Florent Spahija iz Demokratskog instituta Kosova, prenosi Zeri. Prema njegovim rečima, ovo može da razreši samo Ustavni sud.

“Samoopredeljenje nema roka, ali predsednik može da se obrati Ustavnom sudu i pita koji bi bio optimalni vremenski okvir da politička stranka da svoj konačan odgovor“, smatra Spahija.

To bi se dogodilo u slučaju da Samoopredeljenje ne pošalje ime novog mandatara, međutim, u slučaju da to učini onda dobija rok od 15 dana do glasanja u Skupštini o novoj vladi, objašnjava Spahija.

Analitičar Albert Krasnići takođe je potvrdio da ne postoji rok u kome bi Samoopredeljenje trebalo da odgovori na zahtev kosovskog predsednika.

Međutim, kako kaže Krasnići, treba imati na umu da Ustav ne bi trebalo da bude opterećen rokovima za preduzimanje bilo kakvih radnji, jer su neke implicitne.

“Ono što sam video u ustavnim pripremnim dokumentima, koji se nalaze u kosovskoj arhivi, u početnim nacrtima je rok od 10 dana, gde predsednik mora da predloži kandidata, i taj rok od 10 dana mora da bude ispoštovan. Ovih 10 dana je razuman rok u kom bi Samoopredeljenje trebalo da pošalje odgovor“, kaže Krasnići.

Prema njegovom mišljenju ukoliko Samoopredeljenje ne odgovori, verovatno će se Tači obratiti Ustavnom sudu i tražiti tumačenje.

“Čak i da predsednik to ne učini, mislim da će se Ustavnom sudu obratiti Samoopredeljenje. U ovoj situaciji verovatno će se u svakom slučaju tražiti mišljenje Ustavnog suda“, kaže Krasnići.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.