Šveđanin nije bio dva mjeseca zarobljen u automobilu?

Skilbergov slučaj ljekari su pozdravili kao nešto što se dešava “jednom u životu” dok su drugi stručnjaci bili iznenađeni da neko može preživjeti u tako teškim uslovima jer u snježnim šumama na sjeveru Švedske temperatura redovno pada ispod minus 30.

Međutim, sada su se pojavila pitanja o tačnosti njegove priče.

Jedan od njegovih spasilaca Andreas Gidlund rekao je britanskom dnevniku “Sunday Telegraph” da vjeruje da automobil u kojem je bio Skilberg nije bio u potpunosti zatrpan, dok mještani tvrde da je lako mogao da pobjegne da je htio.

“Nije bilo toliko snijega. Ne na saputnikovim vratima sa desne strane vozila. Ako pogledate sliku, sa lijeve strane je veliki snijeg ali sa druge, desne nema ga u tolikoj količini. Zamislite to kao mjesto kroz koje je ulazio i ulazio. Vrata sa te strane su povremeno otvarana”, rekao je Gidlund.

Ostali ljudi, koji su učestvovali u spasavanju smatraju da je Skilberg zaista i bio blokiran u vozilu. Ono u šta ne postoji sumnja je stil života koji je Skilberg vodio od maja kada je nestao iz svog doma u mjestu Karlskoga u centralnom dijelu Švedske.

On je od tada živio u automobilu.

Skilberg je u Karlskogu živio kao domar kod lokalnog vlasnika zgrade koji mu je dao i stan u kojem je živio sa djevojkom. U krizu je ušao kada je od poslodavca otkupio zgradu pozajmljenim novcem. Svu ušteđevinu dao je na renoviranje ali nije mogao da otplati dugovanja i prošle godine zgrada mu je oduzeta.

Poslije toga je otišao i Karlskoga da bi se pojavio u gradu Umea udaljenom oko 600 kilometara sjeverno od Stokholma i to mu je posljednje poznato prebivalište prije nego što je počeo da živi u automobilu u šumi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.