Restelici stigla pomoć iz bratske države Turske

Optimized-naslovnaturskikfor

“Prije dvije sedmice se desila tregedija koja je odnjela deset ljudskih života. Mi vam izražavamo duboko saučešće te da im Allah čini rahmet, našoj goranskoj braći koji su izgubili živote.Kao što je govorio Kemal Ataturk, balkanski narodi su čvrsto povezani čeličnim halkama neovisno od njihove geografske udaljenosti.

Ljudi ovog kraja prije 97. godina, bez obzira na sve moguće prepreke, bez hrane i pića, nedeljama putujući iz Kosova prema Čanakkaleu nisu ni pomislili da se vrate, odlazeći da podrže časnu borbu turskog naroda za odbranu Čanakkalea, gdje su i pali kao šehidi.

Mi ovdje kao predstavnici Turskih oružanih snaga u okvirui mirovne misije obavljamo i humanitarne dužnosti, računajući kao dio naše aktivnosti. Svake godine turski polumjesec dijeli pakete pomoći koje se dostavljaju preko “Mehmetčika” svim dijelovima ovog kraja. I danas smo ovdje da priteknemo u pomoć, da ublažimo tregične posljedice sniježnih lavina.

U okviru ove aktivnosti za realizaciju pomoći, prije svega zahvaljujemo se nadležnima turkog polumjeseca, crvenog krsta te svim institucijama Kosova kao i opštini Dragaš”, rekao je potpukovnik turskog KFOR-a Tamer Yaman koji je sa vojnicima posjetio Restelicu i dostavio pomoć mještanima sela. Njemu se u ime sela zahvalio Šaban ef.Hadži, koordinator kriznog štaba i seoski imam.

VIDEO

FOTO

slika1

slika2

slika4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.