Vršilac dužnosti ministra finansija Besnik Bislimi: Od vladinog paketa mjera će imati koristi radnici bez ugovora i oni koji su izgubili posao

Vršilac dužnosti ministra finansija Besnik Bislimi izjavio je danas da će od vladinog paketa mera za upravljanje situacijom sa koronavirusom, koristi imati radnici bez ugovora i oni koji su izgubili posao.

Bisljimi je u direktnom uključenju u emisiji “Frontal” na televiziji T7 govorio o merama koje je vlada preduzela za upravljanje situacijom sa koronavirusom.

“Postoji ukupno 15 mera i želimo da pokrijemo pričinjene gubitke klasifikovanjem mera po određenim kategorijama. Najvažniji deo su preduzeća koja dobijaju 55 odsto paketa. Korisnici socijalnih davanja tokom tri meseca dobijaće 30 evra više. Oni koji su bili primorani da napuste posao primaće minimalnu platu tokom tri meseca”, naglasio je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, sva preduzeća koja su imala radnike bez ugovora, sada moraju da ih prijave kako bi i ti radnici imali koristi od pomenutih mera.

“Oni koji su do sada radili i nisu imali ugovore o radu, poslodavac će morati da ih uvrsti na platni spisak i obezbedi im jednogodišnje ugovore, a oni će dobiti po 130 evra”, istakao je Bisljimi.

Kako je naveo, sada se svaka mera operacionalizuje i pokazuju se koraci koje treba slediti.

“Ako je poslodavac ispunio svoje obaveze, islatio plate, onda se 170 evra uplaćuje na račun poslodavca, a mogućnost za zloupotrebu je minimalna. Ako su zaposleni bez ugovora, imaju mogućnost da budu uključeni u mere, u slučaju da ih poslodavci prijave i obezbede im ugovore. Ako poslodavac to odbije, oni prijavljuju da rade u preduzeću i da nemaju druga primanja, a mi ćemo se baviti preduzećima koja odbijaju da prijave radnike”, ukazao je Bisljimi.

Takođe, govorio je i o zahtevu veterana da im se finansijski pomogne tokom pandemije koronavirusa i istakao da nije izvodljiv.

“Nema pozitivnog odgovora. Paket je hitan, on rešava osnovne probleme građana, one koji su u opasnosti od ekstremnog siromaštva, korisnike socijalnih i penzijskih davanja. Nema veterana koji ima penziju manju 170 evra”, rekao je Bislimi.

Govoreći o predlogu Alijanse za budućnost Kosova, da se svakoj osobi dodeli 100 evra, istakao je da takve ideje samo stvaraju konfuziju.

“Na nas ne utiču ideje poslanika, one samo stvaraju konfuziju. Zamolio sam svakog od njih da ispuni svoje obaveze. Ako poslanik Abraši tako misli, može da počne da pomaže svojim radnicima”, poručio je Bisljimi.

Naglasio je i da je u ovom trenutku, odgovor za predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je od Samoopredeljenja tražio predlog mandatara, da se oni najpre bave pandemijom.

“Naš odgovor u ovom trenutku je da se bavimo pandemijom, jer to apsolutno zahteva potpuno zalaganje”, zaključio je Bisljimi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana