Zašto dijete nikad ne smije sjediti u ovom položaju?

Naime, stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center došli su do zaključka da popularna dječja sjedilačka poza na podu u kojoj dijete svaku nogu drži s jedne strane tijela sa savinutim koljenima čineći s nogama oblik slova W može štetiti kasnijem razvoju djeteta.

“Stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center upozoravaju da popularna dječja sjedilačka poza u kojoj dijete nogama čini oblik slova W može štetiti razvoju djeteta “

Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.

Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji potiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sjedenje prekriženih nogu, sjedenje na boku ili sjedenje na podu tako da su noge ispružene ispred djeteta.

Pogledajte video:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.