Zbog brojnih krivičnih djela: Švicarska protjerala oca petoro djece na Kosovo

Kosovski državljanin sa prebivalištem u kantonu St.Gallen, otac petoro djece, mora napustiti Švicarsku sudskom odlukom. Njegova supruga i djeca imaju švicarske pasoše, dok on to nema, piše sda.ch.

Razlozi koji su natjerali najviši nivo švicarskog pravosuđa na donošenje ovakve odluke su mnogi prestupi, krivična djela i zloupotrebe koje je Kosovar počinilo, te korištenje socijalne pomoći, dugovanja prema državi itd.

Prema sudu, težina krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret su veća od prava na redovan porodični život i Konvencije o pravima djeteta.

Osoba, koja sada ima 32 godine, počinila je prijestup od 2005. godine i osuđena je zabranom ulaska u Švicarsku. Međutim, on je više puta ilegalno ulazio u tu državu.

Nakon što se oženio Švicarkinjom, stekao je i dozvolu boravka u Švicarskoj. Ali od tada nije radio nigdje i više puta je osuđivan zbog prijestupništva u saobraćaju.

Ovaj Kosovar je u Švicarsku došao 2000. godine kada je imao 13. godina. Njegovi roditelji zatražili su azil, ali njihov zahtjev je odbijen, prenosi albinfo.ch. U međuvremenu je cijeloj porodici odobren status privremenog boravka (F viza), a 2008. godine zbog kršenja zakona suspendovana mu je dozvola boravka. Tom prilikom mu je uručena i mjera zabrane ulaska u Švicarsku, mjera koju je više puta prekršio.

2011. godine se oženio sa Švicarskom i na osnovu spajanja porodice vratio se živjeti u Švicarsku, prenosi albinfo.ch. Istog dana upozoren je da ne krši zakon i započne s radom u Švicarskoj jer u protivnom bi mu se oduzela dozvola boravka.

Ali socijalnu pomoć dosljedno prima od početka i, prema presudi suda, nikada se nije ozbiljno zalagao u pronalaženje posla. Međutim, dozvola boravka (B) produžena mu  je od 2012. do 2014. godine.

Nadalje slijede neke osude za prijestup u saobraćaju. U međuvremenu, on nastavlja sa gomilanjem dugova. Na kraju 2017. dugovao je državi oko 30.000 franaka.

U 2015. godini, nakon naknadne presude, Ured za migracije Kantona Gallen odlučio da mu ukine boravišnu dozvolu. U međuvremenu, ovaj bračni par imao je 5 djece!

Pod izgovorom da se krši Konvencija o pravima djeteta i pravo na porodični život, Kosovar je podnio žalbu Federalnom sudu. Međutim, isti je zaključio da se ovaj državljanin Kosova treba deportovati iz Švicarske.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana