Pogledajte kako je nastao cijeli univerzum u 10-minutnom ubrzanom videu

Kada pogledamo velike kosmi─Źke doga─Ĺaje, ─Źovje─Źanstvo i na┼ía planeta u svemiru su skoro bezna─Źajni. Reditelj i producent John Boswell, poznati i kao melodyshep, kreirao je timelapse video u kojem za samo deset minuta mo┼żemo vidjeti nastajanje cijelog univerzuma od velikog praska pa sve do danas.

Boswellov video je poput mini dokumenarca o formiranju univerzuma. Svaka sekunda u videu predstavlja 22 miliona godina, a dok vrijeme protje─Źe, Boswell obja┼ínjava osnove svakog perioda formiranja univerzuma, od kreiranja prvih zvijezda, glaksija i crnih rupa.

Tek od ┼íeste minute videa mo┼żemo vidjeti kako se po─Źeo kreirati na┼í Sun─Źev sistem, dok se ┼żivot na Zemlji pojavljuje tek u zadnjim sekundama videa.

Boswell ka┼że kako je kroz desetominutni video ┼żelio prikazati koliko su velike stvari i doga─Ĺaji koji su se odigravali milijardama godina iza nas te kako su ljudi zapravo mali u svemiru.

Ameri─Źki reditelj poznat je po kreiranju jedinstvenih muzi─Źkih remiksa i projekata koje je radio za nau─Źnike kao ┼íto su Neil deGrasse Tyson ili Carl Sagan. Tvorac je serije autotune pjesama pod nazivom Symphony of Science.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐