16 srpskih kamiona ušlo je na Kosovo sa dokumentima “Kosovo Republika”

Nakon što se u dokumentima Kosovo navelo kao Republika, 16 kamiona sa robom iz Srbije ušlo je na Kosovo.

Međutim, 13 drugih kamiona koji nisu poštovali nove mjere reciprociteta nisu mogli da uđu na Kosovo.

Prema riječima portparola kosovske carine Adriatika Stavillecija, odluka je dala efekte, neki automobili su se vratili, ali uvoz iz ove zemlje nije u cjelini zaustavljen, prenosi KOHA.

Odluka o povećanju mjera reciprociteta obavezuje Agenciju za hranu i veterinu da u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima upotrebljava grb i ime Republika Kosovo.

Kriterijumi postavljeni odlukom prethodne vlade, prema riječima portparola ove agencije, Lamira Thaçija, primjenjuju se tokom unutrašnje i granične kontrole.

Od Ministarstva spoljnih poslova, odnosno iz Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu o tome koliko je srpskih kompanija od ove kancelarije zatražilo dozvolu za izvoz robe na Kosovo prema novim trgovinskim pravilima, nije bilo odgovora.

Pored odluke, Ministarstvo ekonomije je usvojilo Pravilnik o sprovođenju mjera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Poziva Tržišnu inspekciju da sa tržišta ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom, obraćajući posebnu pažnju na to da su nacionalna obilježja usaglašena.

Vlada na čelu sa Kurtijem, 31. marta, odlučila je da ukine carinske dažbine i postepeno uspostavi reciprocitet, dok ih je pooštrila malo prije nego što je otišla sa vlasti.

Ukidanjem carina uvoz iz Srbije za dva mjeseca iznosio je oko 35 miliona eura, a izvoz samo oko tri miliona eura.

(RTK 2)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana