Berisha: Taksa od 100 odsto primjenjivaće se i na vazdušnoj liniji Priština – Beograd

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša izjavio je da će se sve odredbe o akcizama, dodacima i carinama, uključujući i taksu koju primenjuje Vlada Kosova na srpsku robu, takođe primenjivati i za vazdušni prevoz, prenosi Gazeta Ekspres.

Beriša je istakao za Radio Slobodna Evropa da uz razmenu putnika postoji i linija za prtljag, robe i drugih stvari. Kako će poslovati i da li će imati neke ekonomske izvodljivosti, prema njegovim rečima, zavisi od tržišnih zahteva i ekonomskih zahteva kompanije.

Poručio je i da ukoliko kompanija “Lufthansa” odluči da robu preveze, onda će sve poreske obaveze, uključujući i taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, primenjivati od kosovskih vlasti.

“Zavisi od izvodljivosti avio-kompanije, ukoliko kompanija smatra prikladnim da započne isporuku, nema prepreka za to. Sve odredbe o akcizama, dodacima, carinama, uključujući i taksu koju primenjuje Vlada Kosova na srpsku robu, takođe će se primenjivati i za vazdušni prevoz”, naglasio je Beriša.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da svaka avio-kompanija ima obavezne takse na aerodromu i prema njegovim rečima, pitanje takse pomenutog u sporazumu tiče se takse koja se naplaćuje na aerodromima.

“U Pismu namere navodi se da ne namećemo nikakve druge dodatne takse, osim onih koje se primenjuju na aerodromima. “Lufthansi” dajemo jednak status na letovima iz Prištine za Beograd kao i iz Beograda za Prištinu, bez ikakve diskriminacije i to se ne odnosi na taksu od 100 odsto”, naglasio je Haradinaj.

Bivši direktor Kosovske carine Naim Huruglica naglasio je vazdušni teretni prevoz podleže svim zakonima i odlukama koje važe na Kosovu, baš kao i za drumski prevoz.

Huruglica je istakao za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko novom vazdušnom linijom Priština-Beograd odluči da se prevozi roba iz Srbije, na njih biti naplaćena taksa od 100 odsto koju je kosovska vlada uvela na proizvode iz Srbije.

“Ne vidim da će ovde biti razlike. Ako je na snazi mera koja se primjenjuje na robu poreklom iz Srbije, ista bi se primjenjivala i na letove”, poručio je Huruglica.

Kosovske vlasti uvele su taksu od 100 posto na proizvode uvezene iz Srbije krajem 2018. godine. Uprkos pozivima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da ih ukinu, ta mera je ostala na snazi.

Pismo o namerama za vazdušnu liniju Priština-Beograd potpisano je 20. januara u Berlinu. Delegacije iz Prištine i Beograda, uz posredovanje američkih diplomata, potpisale su sporazum sa nemačkom kompanijom “Lufthansa”, koja će obavljati letove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.