Let Priština-Beograd više puta nedeljno

Letovi na liniji Priština-Beograd planirani su više puta nedeljno, potvrđeno je za Dojče Vele u nemačkoj kompaniji “Jurovings”, avionima Erbas A320. Ipak, još nije poznat datum prvog leta.

U “Jurovingsu” za Dojče Vele kažu da su “razna pitanja komercijalnog karaktera još otvorena”.

“Početak letova još nije određen, a planira se letenje više puta nedeljno”, izjavio je za Dojče Vele predstavnik “Jurovingsa” za štampu Florijan Grencderfer.

Prema njegovim rečima, “Jurovings” već ima svoju bazu u Prištini, dakle sedište flote koja deluje iz tog mesta. Osim toga, “Jurovings” je jedna od vodećih avio-kompanija kada je reč o letovima za Jugoistočnu Evropu, pa je tako, navodi dalje Grencderfer, vodeća na kosovskom i hrvatskom tržištu.

Izjavi o namerama prethodili su intenzivni pregovori i usaglašavanja koje je pokrenuo i vodio ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel.

Kako je ranije za Dojče Vele izjavio generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša, to je prvi korak ka otvaranju koridora i ka drugim susednim državama iz kosovskog vazdušnog prostora koji od 1999. kontroliše NATO, odnosno Kfor.

Model A320

Što se tiče aviona koji će prevoziti putnike između Prištine i Beograda, reč je o Erbasovom modelu A320.

To će ubuduće biti još jedini model kojim će ta firma raspolagati zbog racionalizacije poslovanja. Reč je o avionu sa 180 sedišta za letove kratke i srednje dužine.

U “Jurovingsovoj” konfiguraciji ti avioni imaju tri vrste prostora za putnike biznis-klasu, sekciju sa većim odstojanjem između sedišta (više prostora za noge) i standardnu sekciju sa oko 90 sedišta u zadnjem delu letelice.

Baza u Prištini

“Jurovings” je prevoznik sa direktnim vezama između svojih destinacija (Point-to-point-carrier) i najveći deo njegove ponude se odvija između nemačkih aerodroma i “evropskog inostranstva”.

Tome treba dodati i letove sa polaznih destinacija koji se nalaze na nemačkom govornom području. “Jurovings” tako leti iz šest gradova u Austriji i tri grada u Švajcarskoj. Nakon velikog restrukturiranja početkom 2019. godine, ta firma se gotovo potpuno povukla iz prekookeanskih letova i trenutno leti na još šest destinacija u SAD, na Kubi i u Dominikanskoj Republici.

U julu ove godine, vlasnica “Jurovingsa” Lufthanza odlučila je da smanji broj baza “Jurovingsa”, zatvori “manje baze koje nisu profitabilne” i poveća obrt u bazama koje donose zaradu.

Među ovim potonjim su aerodromi u Diseldorfu, Štutgartu, Kelnu/Bonu i Hamburgu. Pored njih, postoji još devet baza među kojima su recimo Palma de Majorka, ali i Priština.

Linija Priština-Beograd će biti prva avio-linija “Jurovingsa” u kojoj su i polazni i dolazni aerodrom van nemačkog govornog područja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana