Ćerku prebio na smrt, jer je htio sina

majka-djevojciceSlučaj tromjesečne djevojčice koja je preminula nakon što ju je otac pretukao jer je želio sina, ponovno je ukazao na težak položaj milijuna “neželjenih djevojčica” u Indiji.

Neha Afrin umrla je od zastoja srca u državnoj bolnici u indijskom gradu Bangalore pošto se tri dana borila za život.

Ona je dovedena u bolnicu s ozljedama glave i tragovima prijeboja i ogrebotina po cijelom tijelu, što je izazvalo opštenacionalni bijes koji je doveo do uhićenja njezinog oca prije dva dana, prenosi agencija AFP.

Slučaj Afrin najnoviji je u nizu sličnih diljem Indije gdje su bebe-djevojčice često ostavljene, mučene i čak ubijane i ponovno otvara pitanje zašto rađanje kćeri u Indiji nije poželjno.

Udate žene u patrijarhalnoj Indiji suočavaju se sa ogromnim pritiskom da rađaju sinove koji su viđeni kao hranitelji obitelji i njegovatelji starih roditelja, dok se kćeri često gleda kao na “teret” u tradicionalnim obiteljima pošto je potreban veliki miraz da bi se udale.

Redom indijske vlade pokreću to pitanje kako bi se promijenila socijalna slika o rađanju djevojčica, ali su dosad imale mali utjecaj na promjenu uvriježenog mišljenja o ženskoj djeci, navodi francuska agencija.

Preferiranje muške djece dovelo je do ogromne i alarmantne disproporcije u rađanju dječaka i djevojčica sudeći po podacima iz popisa 2011. godine prema kojima ima 914 djevojčica prema 1.000 dječaka u Indiji, što je mnogo manje u odnosu na prosječan svjetski odnos novorođene ženske prema muškoj djeci (951 prema 1000).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.