Džudžević pozvao na bojkot predsjedničkih izbora

“Nijedan od 12 kandidata nije smogao snage da se izjasni o Rezoluciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog čega treba bojkotovati ove izbore”, rekao je Džudžević na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je rekao da je Bošnjačko nacionalno vijeće od 2000. godine podržavalo Borisa Tadića, ali ovog puta neće jer Tadić “nije smogao snage da reaguje na nasilje nad Bošnjacima”.

Govoreći o kandidaturi Muamera Zukrolić za predsjednika Srbije, Džudžević je rekao da očekuje da Zukorlić prije izbora povuče kandidaturu.

Džudžević je 23. aprila zatražio od svih predsjedničkih kandidata da se izjasne o Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

U toj rezoluciji se tvrdi da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama s javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se traži rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška krivična djela nad Bošnjacima 1999. godine i sprovođenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka. U Srbiji se 6. maja održavaju predsjednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.