Formiranje kosovske vlade izvjesno, glavno pitanje je koliko će ona trajati

Novinar beogradske “Politike” Bojan Bilbija izjavio je da je formiranje kosovske vlade izvesno, a novinar Idro Seferi navodi da je veće pitanje koliko će buduća kosovska vlada da traje.

“Milslim da u ovom trenutku stvari idu ka nekoj vladi na Kosovu i da bi je trebalo očekvati”, izjavio je Bilbija, gostujući na TV Pink.

Seferi je takođe optimističan što se tiče samog forimranja vlade, ali kako kaže, veće pitanje je koliko će ona zapravo da traje.

“Mislim da će Kurti uspeti da napravi neku vlast, koja možda neće baš dugo da traje, pa su onda mogući i novi izbori. Mislim da će Kosovo da izgubi još jednu vladu, samo je pitanje kako”, izjavio je Seferi.

Ono što nova, još uvek ne formirana Vlada Kosova dobija u nasleđe, je i dalji dijalog sa Beogradom koji je već duže vreme u bolkadi, a to je, po oceni sagovornika emisije “Pravac” TV Pink, ni malo prijatan zadatak koji treba da se realizuje.

“Kosovo će nakon formiranja vlade, morati da pravi neki pregovarački tim za dalju komunikaciju sa Beogradom”, navodi Seferi.

“Mesto premijera, predsednika Skupštine i Kosova su diskutabilini, a Kurti želi da sve to sebi obezbedi, što ne odgovara Isi Mustafi. Kada se gleda sa strane, deluje neozbiljno. Potpuno čudna situacija, kao da niko ne želi da se realno prihvati da formira vlast u Prištini, a to bi značilo i dalji dijalog sa Beogradom. Niko ne želi taj vruć krompir”, ocenjuje Bilbija.

Novinar Idro Seferi kazao je da je nakon nedavnih izbora na Kosovu, mogao da se oseti entuzijazam, koji je po njegovoj oceni, jako brzo splasnuo.

“Veliki je entuzijazam bio na Kosovu, jer su dve opozcione stranke pobedile na izborima i stekao se utisak da one imaju dobru saradnju. Međutim, to baš i nije tako, već naprotiv, vlada neko nepoverenje među njima i to se sada vidi. Čudna je situacija, jer levica i desnica su se zbližile da bi pravile vladu”, kaže Seferi, koji dodaje da su u javnosti upravo isplivali ti nesporazumi među stranačikim liderima, koji sada stvaraju malo napetiju atmosferu u Prištini.

“Videćemo šta će Kosovo da dobije nakon ovih izbora, jer tamo je sada potrebna stabilna vlast koja će moći da nastavi sa pregovorima sa Beogradom”, dodao je Seferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.