Let između Kosova i Srbije prepun nerazjašnjenih detalja

Da bi otvorili avionsku rutu Priština – Beograd, strane će zajedno sa nemačkom kompanijom “Lufthansa” morati narednih nedelja da razjasne mnoge detalje kako bi avion Priština – Beograd konačno mogao da leti, pod uslovom da se ne pojave nove političke prepreke.

Postoji još mnogo pitanja oko iznenadnog sporazuma objavljenog danas u Berlinu, koji je nazvan “Pismo o namerama” za letove između Prištine i Beograda, a koje su u Ambasadi SAD u Berlinu potpisali predstavnici Kosova i Srbije, piše večeras Gazeta Ekspres.

Reakcije su bile različite. Vlasti u Prištini politički su je podržale, ali bilo je mnogo pitanja. Neko je tražio pojašnjenje da li će srpski vazdušni prostor biti u potpunosti otvoren za letove iznad Kosova ili samo za ovaj specifični let.

Takođe je tražena informacija o ličnoj dokumentaciji koju bi putnici sa Kosova koristili prilikom sletanja u Srbiju pred srpskim carinicima. Srbija ne priznaje Kosovo i postoji bojazan da je Srbija jedina koja bi ekonomski profitirala od ove linije.

Portparol kompanije “Lufthansa” Mihael Kniter na ceremoniji potpisivanja je rekao da će “potrebni detalji biti razjašnjeni u narednih nedelja” i da taj potez služi za dodatno približavanje Kosova i Srbije.

Ali ono što ostaje glavna briga kosovskih putnika je politički i bezbednosni tretman kosovskih putnika na beogradskom aerodromu.

Sajt “Euractiv” takođe piše da bi trebalo razjasniti detalje leta, koji ima razdaljinu od 250 km, a očekuje se da će trajati oko 50 minuta.

“Trebalo bi razjasniti mnoge detalje, čak i ako Beograd pristane na ovaj plan. Srbija ne priznaje kosovska dokumenta ili državnu granicu između dve zemlje. To znači da se putnici koji uđu u Srbiju ovom rutom mogu vratiti ili biti suočeni sa problemima na granici”, piše “Euractiv”.

Kosovska strana kaže da će u tom pogledu kosovske institucije pružiti potrebnu podršku kao i za ostale letove. “Svi letovi zahtevaju odobrenje i dozvole u skladu sa regulatornim zahtevima koji se primenjuju na Kosovu, kao i na osnovu važećeg zakonodavstva i Sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (HPAE) (ECAA)”, saopštila je Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva.

A ako sve pođe dobro i dve strane prevaziđu političke prepreke, uključujući pitanje takse koje je Srbija navela kao uslov da se ovaj sporazum sprovede, izgleda da su Amerikanci naveli stranke da napreduju nakon zastoja u pregovorima koji traje već neko vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.