Godišnje se na Kosovo uveze do 3.000 tona duhana, puši skoro 40 odsto stanovništva

Portparol Carine Кosova Adriatik Staviljeci kaže da je u poslednjih 10 godina prosečni godišnji uvoz duvana na Кosovo oko 3.000 tona, vrednosti preko 300 miliona evra, piše Koha.

“U 2019. godini imali smo oko 2.800 tona“, kaže Staviljeci i dodaje da se radi o sečenom duvanu dok je uvoz listova mali.

Prema njegovim rečima 97 odsto duvana koji se uvozi na Кosovo pakovan je za trenutnu potrošnju, dok postoji problem sa krijumčarenjem duvanskih listova, ali na nepouzdanom finansijskom nivou.

Кosovski centar za zastupanje i razvoj (КADC) sproveo je istraživanje o nivou izloženosti duvanskom dimu i stavovima građana prema politikama kontrole duvana na Кosovu, dokazujući da je izloženost građana duvanskom dimu vrlo velika – 81,4 odsto u barovima, kafićima i restoranima. Dok je na radnom mestu izloženost duvanskom dimu manja – 27 procenta, a kod kuće preko 30.

Rezultati istraživanja pokazali su visok nivo podrške stanovništva merama za kontrolu duvana, gde se njih 84,7 odsto izjasnilo za zabranu pušenja u barovima, kafićima i restoranima, a 98,5 za zabranu pušenja u javnim institucijama, piše Koha.

Direktor organizacije КADC Arben Ljilja rekao je za Кosova pres, da 37,7 odsto stanovništva na Kosovu konzumira duvan.

“Uprkos činjenici da Zakon o kontroli duvana iz 2016. godine kaže da na pakovanju duvana treba da bude istaknuta fotografija o štetnosti, ovo administrativno uputstvo ostalo je zaključano u ministarstvu, niko ga nije potpisao, zbog velikog uticaja duvanske industrije u najvećim političkim instancama “, izjavio je Ljilja.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana