Gori najveća džamija u centralnoj Aziji (VIDEO)

GORIDZAMIJA

Jedna osoba je poginula a 13 je spašeno iz vatre u velikom požaru koji je izbio danas u najvećoj džamiji u centralnoj Aziji “Hazret Sultan” u Astani, u glavnom gradu Kazahstana.
Jedna osoba poginula je u požaru koji je izbio u džamiji Hazret Sultan u Astani, saopšteno je iz kazahstanskog Ministarstva za vanredne situacije.

“Na mjestu požara pronađeno je tijelo nepoznatog muškarca”, navodi se u saopštenju i dodaje da su vatrogasci spasili 13 ljudi. Kako javlja agencija Itar Taš, uzrok požara nije poznat, ali se vjeruje da su građevinski radovi, odnosno, zavarivanje uzrokovali požar.

Prema prvim izvještajima požar je zahvatio površinu od 300 kvadratnih metara, a u gašenju je učestvovalo 30 vatrogasnih vozila. Zvaničnici kažu da je plamen najvjerovatnije izazvala oprema za zavarivanje koja je na skelama postavljena ispod centralne kupole.

Za džamiju Hazret Sultan, koja je još u izgradnji, predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev rekao je da je najveća u centralnoj Aziji.

Džamija koja se gradi “donacijama naroda, a ne fondovima vlade”, površine je 17.700 metara. Nalazi se u blizini Palate nezavisnosti, mjesta održavanja najvažnijih političkih i poslovnih susreta u zemlji.

Kada bude završena moći će da primi oko 5.000 ljudi da se mole istovremeno. Četiri minareta visoka su po 77 metara, njena kupola je najveća u Kazahstanu, široka je 28, a visoka 52 metra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.