Njemački vulkan prijeti Evropi: Bosanske planine jedini su spas!

Njemačka se ovih dana trese od straha, a povod je tekst objavljen u britanskom “Daily Mailu”. Naime, u blizini Bonna nalazi se, na prvi pogled, idilično jezero po imenu Laacher See. Ispod ugodnog krajolika ključa jedna od najvećih katastrofa koja bi mogla zadesiti Evropu.

Naime, ispod jezera, na dubini od približno 600 kilometara nalazi se supervulkan koji se aktivira svakih 10 do 12 hiljada godina. Posljednji put vulkan je izbacivao lavu prije 12.900 godina i, kako tvrde naučnici, mogao bi eksplodirati svakog trenutka. Voda u jezeru ključa, a područje oko jezera pogađaju slabiji zemljotresi.

Ono što bi se dogodilo nakon erupcije ne bi se moglo nazvati nikako drugačije nego opštom kataklizmom. Područje u promjeru 100 kilometara bilo bi potpuno uništeno. Pariz, Bruxelles, Amsterdam bili bi zatrpani vulkanskim pepelom, koji bi prekrio Evropu od Pirineja do Švedske, a na površinu bi bilo izbačeno više od 10 milijardi tona magme.

Tako velika količina materijala u atmosferi uzrokovala bi kratkotrajno zahlađenje cijele planete Zemlje, što dalje može dovesti do nestanka usjeva i životinja, odnosno pojavila bi se globalna glad. Glad bi uzrokovala nemire, ratove za resurse, kao što su pitka voda i plodna zemlja. To bi temeljito izmijenilo sadašnju geopolitičku situaciju u svijetu uz mogući nestanak sadašnjih država i nastanak nekih novih.

Historija je prepuna sličnih primjera. Velika i sjajna minojska kultura, preteča Stare Grčke, nestala je kada je eksplodirao vulkan na danas čuvenom otočiću Santorini. Za propast Starog Rima krivac je, između ostalog, i klima. Zbog naglog zahlađenja brojna barbarska plemena ostala su bez hrane, a jedini spas vidjeli su u onome što je posjedovalo bogato Rimsko carstvo.

Hoće li vulkan ispod jezera Laacher promijeniti lice Evrope, ostaje za vidjeti. Zanimljivo je da je britanski list objavio kartu područja koja bi bila pogođena eventualnom erupcijom. Prema tom dokumentu, oblak pepela prekrio bi veći dio Evrope, ali ne i Bosnu i Hercegovinu, piše Depo. Krajnji domet oblaka prašine bila bi zapadna granica BiH i Hrvatske, negdje u blizini Plitvičkih jezera.

Sve brojnije prirodne katastrofe, požari ogromnih razmjera, poplave, tsunamiji, zemljotresi nisu slučajna pojava. Oni su samo odgovor na ono što čovjek već vjekovima radi, uništavajući Planetu u svim aspektima postojanja. Prošlogodišnji tsunami u Japanu samo je dobro odrađena prezentacija koliko smo mali, slabi i koliko je malo potrebno da sve stvoreno ljudskom rukom jednostavno nestane.

Čovječanstvo je učinilo mnogo toga lošeg, zagadili smo mora, zatrovali zemlju otpadom i otrovima uništili stotine biljnih i životinjskih vrsta te iskrčili šume. Zemlja neće prihvatiti naše simbolično izvinjenje, ona će kao pravi gazda naplatiti ono što smo potrošili. Kako će to učiniti, ne možemo znati pa možemo samo nagađati, ali možemo biti sigurni da će cijena koju ćemo platiti biti veoma visoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.