Kuću polila benzinom kako bi spriječila deložaciju

velklad1Fadila Pajazetović iz Velike Kladuše, koja je sa dvojicom sinova trebalo da bude deložirana iz kuće koju ta porodica koristi u nekoliko proteklih decenija, kaže kako ni po cijenu života neće dozvoliti da bude istjerana na ulicu.

“Kada sljedeći put dođu da me istjeraju iz rođene kuće, ja ću je zapaliti i izgorjeti u njoj. Bolje i umrijeti nego trpjeti nepravdu”, kaže Pajazetović, pišu Nezavisne novine.

Dodaje da je na takav rasplet bila spremna i prije nekoliko dana, kada je deložacija u posljednji čas odložena.

“Sve sam polila benzinom i da je policija prešla kućni prag sve bih zapalila”, kaže Pajazetović.

Prilikom pokušaja deložacije porodice Pajazetović, ispred kuće u kojoj žive, u centru Velike Kladuše, odigravala se prava drama.

velklad2

Po nalogu Općinskog suda u tom gradu veliki broj pripadnika Sudske i redovne policije pokušao je da staricu i njena dva sina deložira iz kuće, koja je opet, odlukom tog suda, dobio novog vlasnika.

Deložacija je odgođena u posljednji čas, čime je spriječene tragedija. Naime, sud je oduzeo pravo vlasništva nad kućom Pajazetovićima te ga prenio na Husu Keserovića.

Osnov za takvu sudsku odluku bio je ugovor star 40 godina, po kojem je Fadilin svekar Huso Pajazetović, koji je preminuo 1984. godine, kuću izgubio za kockarskim stolom od Keserovića.

On je, navodno, bezuspješno u proteklim decenijama pokušavao da kuću dobije od Husinog sina Huseina, Fadilinog muža, koji je umro prošle godine, a nakon njegove smrti sudskim putem je odlučio ostvariti vlasničko pravo nad kućom dobijenom na kocki.

Pajazetovići ne priznaju sudsku presudu ističući da je ona proizvod korumpiranosti Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

U međuvremenu, porodica je za pravnog zastupnika angažirala poznatog advokata Faruka Balijagića, koji je podnio krivičnu prijavu protiv sutkinje Samire Jahjefendić, koja je donijela spornu odluku.

Balijagić kaže da postoji sumnja da je ta sutkinja primila mito da bi donijela nezakonito rješenje, te navodi kako sporni ugovor o kući nije evidentiran u sudskom registru. Sutkinja Jahjefendić nije željela komentirati taj slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.