LDK traži odobrenje Glavnog odbora za koaliciju sa Inicijativom NISMA i AAK

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je odobrenje Glavnog odbora stranke radi postizanja eventualne koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratskom inicijativom NISMA.

Dopis je prosleđen svim članovima Glavnog odbora DSK koji će odlučiti da li da se slažu sa tom odlukom, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, potrebno je da do 14. aprila odgovore u vezi sa pitanjem da li su saglasni za koaliciju sa ABK i Inicijativom NISMA.

“Slažete li se da DSK treba da preuzme mandat za formiranje vlade, ako se ovaj mandat ponudi poštovanjem ustavnih procedura i da se ulože napori da se formira vlada u koaliciji sa ABK, Socijaldemokratskom Inicijativom NISMA i zajednicama. Odgovor: da ili ne. Molimo odgovorite putem mejla do 14. aprila u 16 časova”, navodi se u dopisu DSK.

U tom zahtevu se takođe podseća na celokupni postupak kako je došlo do smene Vlade Kosova.

“Naime, 25. marta ove godine, na inicijativu DSK, Skupština Kosova je sa 82 glasa ‘za’ i 32 ‘protiv’ usvojila predlog o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi. Iz poslaničke grupe DSK za predlog su glasala 24 poslanika, tri su glasala protiv, a jedan poslanik nije učestvovao na sednici”, navodi se.

Takođe, u tom zahtevu su postavljeni i kriterijumi o tome ko može biti ministar u novoj vladi.

“Kriterijum za novu vladu biće taj da nijedan član vlade nije imao i nema problema sa zakonom, da ima profesionalne veštine i da ga građani smatraju prihvatljivim”, navodi se u dopisu koji je lider DSK Isa Mustafa poslao članovima Glavnog odbora stranke.

Pokret Samoopredeljenje pobedio je vandrednim izborima 6. oktobra sa jednim poslanikom više od DSK. Dve stranke formirale su koaliciju, koju su nazvali “koalicija nade”.

Iako su pregovori između Samoopredeljenja i DSK trajali nekoliko meseci, vlada je trajala samo 40 dana, zbog toga što se Samoopredeljenje nije složio sa stavom DSK da se ukine taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH bez uspostavljanja reciprociteta, niti sa proglašavanjem vanrednog stanja.

Nakon toga, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti odlučio je da razreši ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua, koji je ujedno i zamenik predsednika DSK, čime je okončana “koalicija nade”.

Kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem razrešena je sa više od dve trećine glasova u kosovskoj skupštini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.