Ramadani: Naredne tri sedmice presudne, koronavirus na Kosovu dostiže maksimum

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani izjavio je da postoji nekoliko faza pandemije koronavirusa i poručio da je ova tronedjeljna faza sve do kraja aprila presudna, jer će virus dostići svoj vrhunac.

Ramadani je istakao da je situacija sa koronavirusom na Kosovu trenutno pod kontrolom, ali da se to može promjeniti, jer je neophodna saradnja građana sa zdravstvenim ustanovama, prenosi Gazeta Ekspres.

“Situaciju uvijek kontrolišu Institut, zdravstvene ustanove i ustanove koje se bave upravljanjem pandemije, ali se to u svakom trenutku može promjeniti, jer trenutna situacija zahtjeva saradnju između zdravstvenih ustanova i stanovništva”, istakao je Ramadani govoreći za RTK.

Prema njegovim riječima, novi koronavirus doćiće do vrhunca krajem aprila, pa je neophodno biti na oprezu.

“Postoji nekoliko faza pandemije, tako da je ova tronedjeljna faza, sve do kraja aprila, presudna jer će dostići svoj vrhunac. Vidjećemo kakvo je stanje i kada će doći do smanjenja broja oboljelih”, poručio je Ramadani.

Govoreći o završetku pandemije, naglasio je da uvijek postoji rok, ali da je taj rok promjenljiv i da zavisi od primjene preporuka svakog pojedinca na Kosovu.

Ramadani je apelovao na oprez objašnjavajući da infekcija koronavirusa može biti pogubna za veliki broj osoba.

“Koronavirus je vrsta gripa i vrlo je lak u 80 odsto slučajeva, ali je takođe vrlo težak u 20 odsto slučajeva, sa teškom kliničkom slikom koja zahtjeva kliničku intervenciju u 5 odsto slučajeva koji zahtjevaju intenzivne kliničke i sa manjim procentom slučajeva koji se nažalost završavaju smrtnim slučajem. Stoga vodimo računa o blagom spektru gripa i respiratornoj pomoći kako bi imali što manje posljedica”, objasnio je Ramadani.

Na Kosovu je prema posljednjim podacima registrovano 283 slučaja koronavirusa, 58 oboljelih je izliječeno, dok je 7 osoba preminulo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.