Muhaxheri: Ukoliko Samoopredjeljenje prihvati ponudu sutra će biti formirana vlada

Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova Gazmend Muhadžeri izjavio je da će, ukoliko su dve glavne ličnosti Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti i Glauk Konjufca, voljne da prihvate ponudu DSK, odmah sutra biti formirana nova vlada, prenosi Gazeta Ekspres.

Muhadžeri je gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV istakao da će ukoliko Samoopredeljenje prihvati ponudu da DSK ima predsednika Skupštine Kosova u prvoj godini vlade do izbora predsednika Kosova, “vladu vrlo lako formirati”.

“Mi smo za koaliciju, za poštovanje volje glasača. Ono što je postalo vrlo jasno je da DSK nema opciju B. Postoji mogućnost da se na Kosovu napravi vlada, dostojanstvena vlada koja poštuje izbornu volju građana. Jasno smo istakli principe na Glavnom odboru stranke, mi ne šaljemo pisma ili političke pamflete. Tražili smo primenu principa. Princip je bio da DSK treba da ima jedno od dve glavne funkcije, predsednika Skupštine Kosova ili predsednika Kosova. Kao stranka smo dali velikodušnu ponudu da predsednik Skupštine pripadne DSK, a kada se izabere predsednik Kosova, mandat će biti vraćen Samoopredeljenju”, poručio je on.

Govoreći o mestu predsednika Skupštine Kosova, istakao je da je to zamenjiva funkcija.

“Ne kažemo da Konjufcu treba razrešiti, on može da podnese ostavku i da obavlja druge funkcije. Mi nismo izglasali papu, nego predsednika Skupštine Kosova koji je zamenjiv. Praksa je dokazala da se on može zameniti”, rekao je Muhadžeri.

Prema njegovim rečima, ovo je najdirektnija opcija da se formiranje vlade dogodi već sutra. “Ako je mandatar ozbiljno shvatio zadatak formiranja vlade, sa DSK je to već gotova stvar”, poručio je Muhadžeri.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana