Otkriven način predviđanja raka dojke

Doktor James Flanagan sa Imperial Collegea u Londonu, koji je rukovodio novim istraživanjem, rekao je da im je poznato da genetska varijacija ima uticaj na rizik od oboljenja.

“Nadamo se da je ovo istraživanje samo početak našeg razumijevanja epigenetske komponente raka dojke i nadamo se da ćemo u narednim godinama otkriti još mnogo primjera gena koji povećavaju rizik od bolesti”, rekao je doktor Flanagan.

Rekonstruišući proces oboljevanja, naučnici mogu da prate načine za prevenciju oboljenja kako bi ga što ranije otkrili i time bi ljudi dobili najbolju moguću šansu za izlječenje. Naučnici su tragali za hemijskim efektom poznatim kao metilacija, koja djeluje kao “genetski okidač”.

Istraživanje, koje je objavio žurnal Istraživanje raka, pokazuje da su žene koje su imale najveći nivo metilacije u vezi sa ATM genom dvostruko podložnije riziku oboljenja raka dojke u odnosu na one sa nižim nivoom. Test proučava kako geni reaguju na faktore okruženja – poput alkohola i hormona, proces poznat kao epigenetika.

U nekim slučajevima promjene su bile očite i 11 godina prije nego što je i otkriven tumor dojke. Naučnicima još nije jasno zašto bi rizik obolijevanja od raka dojke mogao biti povezan sa genom koji je povezan sa promjenama u bijelim krvnim zrncima. Međutim, tim planira da test krvi, u kombinaciji sa ostalim informacijama obolijevanja od raka dojke, poput porodične istorije i prisustva ostalih poznatih gena raka dojke, pomogne pri otkrivanju žena sa najvećim rizikom razvoja bolesti u budućnosti.

Zdravstveno stanje ovih žena moglo bi biti pažljivije praćeno i ponuđen im preventivni tretman poput operativnog zahvata. Laura Bel iz Organizacije za istraživanje raka Velike Britanije nada se da će, sa nekim budućim istraživanjima kako “genetski okidači” djeluju u vezi sa rakom dojke, jednog dana sve to voditi do testa krvi koji bi mogao predvidjeti sklonost obolijevanja žena od raka dojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.