Pogledajte kako zemlje u Evropi otvaraju svoje granice

Prikaz ponovnih otvaranja granica i ubla┼żavanja mjera ograni─Źenja za svaku zemlju Evrope

Nakon ┼íto se pandemija koronavirusa po─Źela ┼íiriti Evropom, mnoge zemlje tog podru─Źja uvele su stroge mjere ograni─Źenja kako bi suzbile ┼íirenje covida-19.

Sada, mjesecima kasnije, Evropa polako ponovno po─Źinje otvarati svoje granice turistima. Evropska unija je 15. juna saop─çila kako bi zemlje unutar Schengenskog prostora (26 dr┼żava koje u normalnim okolnostima nemaju grani─Źnu kontrolu) mogle po─Źeti ukidati ograni─Źenja kod grani─Źnih prelazaka, pi┼íe Index.

Slijedi prikaz ponovnih otvaranja granica i ubla┼żavanja mjera ograni─Źenja za svaku zemlju Evrope.

Albanija

Albanija je od 15. juna ponovno pokrenula komercijalni letove za Be─Ź, Beograd i Atenu, s time da se na njih mogu ukrcati samo stanovnici Europske unije. Hotelske pla┼że otvorile su se 1. lipnja, a javne 10. juna.

Albanija je do sada ponovno otvorila restorane s mogućnošću sjedenja na otvorenom, teretane, bazene, kulturne centre i trgovine.

Andora

Da bi do┼íli u Andoru, posjetitelji moraju pro─çi kroz Francusku ili ┼ápaniju te stoga po┼ítivati ÔÇőÔÇőpravila i propise tih zemalja. 15. juna┬á Andora je najavila da bi turisti iz Schengenskog prostora mogli u─çi u tu zemlju iz Francuske. Andora trenutno ne zahtijeva od svojih stanovnika da budu u karanteni nakon povratka u zemlju.

U toj su dr┼żavi od 1. juna otvoreni restorani i hoteli.

Austrija

Austrija je 16. juna dozvolila stanovnicima EU, osim Velike Britanije, ┼ávedske i Portugala, ulazak bez lije─Źni─Źkih potvrda ili karantene. Prije toga otvorila je 4. juna granice prema Njema─Źkoj, Lihten┼ítajnu, ┼ávicarskoj, Slova─Źkoj, Sloveniji, ─îe┼íkoj i Ma─Ĺarskoj.

Trenutno nije dozvoljen ulazak stranih dr┼żavljana zrakoplovima iz zemalja koje nisu u Schengenu. Oni koji slije─çu u me─Ĺunarodnu zra─Źnu luku u Be─Źu po dolasku mogu pro─çi testiranje na covid-19 ako ┼żele zaobi─çi obveznu dvosedmi─Źnu karantenu.

Austrija je 15. maja ponovno otvorila restorane i muzeje, a hotele 29. maja.

Bjelorusija

Bjelorusija zahtijeva da bilo koji strani dr┼żavljanin koji u─Ĺe u zemlju ili ima negativni test na covid-19 izdan u roku od 48 sati prije dolaska ili da provede 14 dana u karanteni.

U nacionalnoj zra─Źnoj luci Minsk putnicima se mjeri temperatura te doma─çe stanovni┼ítvo mora izvijestiti slu┼żbenike ako je bilo u zemlji u kojoj trenutno postoje ┼żari┼íta koronavirusa.

Belgija

Belgija je 15. juna otvorila svoje granice za putnike u Evropsku uniju i iz nje, Veliku Britaniju i ove zemlje Schengenskog prostora ÔÇô ┼ávicarsku, Lihten┼ítajn, Island i Norve┼íku. Belgija zahtijeva da putnici koji dolaze izvan Schengena ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Od 8. juna otvoreni su restorani i kafi─çi, ali konobari moraju nositi maske i rukavice. No─çni klubovi ostaju zatvoreni do kraja kolovoza.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ukinula je ograni─Źenja ulaska za gra─Ĺane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U našoj su zemlji otvoreni restorani, ali se moraju poštivati mjere socijalnog distanciranja. Maske treba nositi kada nije moguća provedba socijalne distance.

EU je preporu─Źila da se 1. jula ukinu ograni─Źenja putovanja za posjetitelje iz Bosne i Hercegovine.

Bugarska

Bugarsko Ministarstvo zdravstva je 15. juna zatra┼żilo od ve─çine stranih dr┼żavljana boravak u karanteni nakon ulaska u zemlju. No nakon nekog vremena ukinulo je to ograni─Źenje za nekoliko zemalja, uklju─Źuju─çi Island, Norve┼íku, ┼ávicarsku i Belgiju.

Jo┼í uvijek je zabranjen ulazak ve─çini ameri─Źkih dr┼żavljana.

Bugarska je 1. juna otvorila restorane i kafiće, a 15. juna i noćne klubove. Od 23. juna u toj je zemlji obavezno nošenje maski u svim zatvorenim javnim prostorima.

Hrvatska

Hrvatska ne dopu┼íta ulazak dr┼żavljanima koji ne dolaze iz Evropske unije do 1. srpnja. Ukinula je ograni─Źenja putovanja za stanovnike ─îe┼íke, Ma─Ĺarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njema─Źke i Slova─Źke. Ulazak jo┼í uvijek nije dozvoljen stanovnicima ┼ápanije i Francuske.

Kipar

Kipar je 9. juna dozvolio dolazak putnicima iz odre─Ĺenih europskih zemalja, uklju─Źuju─çi Austriju, Dansku, Njema─Źku, Gr─Źku i ┼ávicarsku. Putnici iz Izraela, Poljske i Rumunjske moraju pokazati negativan test na covid-19 koji je obavljen u roku od 72 sata od polaska.

Putnicima iz Sjedinjenih Dr┼żava i Velike Britanije nije dopu┼íten ulazak u zemlju.

Na Kipru su otvorene zra─Źne luke, tr┼żnice, restorani i pla┼że. Dodatno, Cipar je priop─çio da ─çe pokriti sve tro┼íkove za one putnike koji tijekom posjeta budu pozitivni na koronavirus.

Češka Republika

─îe┼íka je uvela sustav boja za evropske zemlje. Zemlje koje se smatraju ÔÇťzelenimÔÇŁ ili ÔÇťnisko rizi─ŹnimÔÇŁ su me─Ĺu ostalima Francuska, Italija, Njema─Źka i ┼ápanjolska. Putnici iz tih zemalja mogu od 15. juna u─çi u ─îe┼íku bez ograni─Źenja. Putnici koji dolaze iz ÔÇťnarand┼żastihÔÇŁ zemalja (Belgija i Velika Britanija) ili ÔÇťcrvenihÔÇŁ (kao Portugal i ┼ávedska) moraju na granici pokazati negativni test na covid-19.

U ─îe┼íkoj su od 25. maja otvoreni restorani, kafi─çi, hoteli, bazeni i druga turisti─Źka odredi┼íta.

Danska

Danska je svoje granice zatvorila 14. marta, ponovno ih je otvorila 15. juna za turiste iz Njema─Źke, Norve┼íke i Islanda uz rezervaciju ┼íest ili vi┼íe no─çenja.

U toj su zemlji sada otvoreni restorani i kafi─çi, a zabavni parkovi otvoreni su od 8. juna.

Estonija

Estonija je 1. juna otvorila svoje granice putnicima iz Evropske unije, Schengenske zone i Velike Britanije koji nemaju simptome zaraze koronavirusom. Iako ve─çina njih ne mora prolaziti karantenu, oni koji dolaze iz nekoliko zemalja, uklju─Źuju─çi ┼ávedsku, Veliku Britaniju i Portugal, morat ─çe provesti neko vrijeme u samoizolaciji nakon ulaska.

Estonija slijedi pravilo ÔÇť2 + 2ÔÇŁ, dopu┼ítaju─çi do dvije osobe zajedno u javnom prostoru, ne uklju─Źuju─çi porodice, i ljudi se moraju pridr┼żavati pravila o udaljenosti od 2 metra. Zemlja je otvorila trgova─Źke centre i restorane.

Finska

Finska je 15. juna ukinula grani─Źne restrikcije na kopnenoj granici izme─Ĺu Finske i Norve┼íke, za letove i trajektne linije izme─Ĺu Finske i Norve┼íke, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve. Jo┼í uvijek postoje ograni─Źenja izme─Ĺu te dr┼żave i ostalih zemlje zemalja Schengenskog prostora.

Ta zemlja od 1. juna dopu┼íta okupljanja do 50 ljudi. Od tog su datuma opet otvoreni muzeji i kazali┼íta. Restorani smiju raditi samo u odre─Ĺenim satima tijekom dana.

Francuska

Francuska je 15. juna ukinula ograni─Źenja za putnike iz europske zone za koje vi┼íe ne zahtijeva karantenu nakon dolaska. Posjetitelji iz Velike Britanije i oni koji dolaze iz ┼ápanije avionom mogu tako─Ĺer u─çi u Francusku, ali nakon toga moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

Putnici iz SAD-a i dalje ne smiju u Francusku.

Francuska je u svibnju krenula s ubla┼żavanjem mjera ograni─Źenja, a 2. juna otvorila je mnoge restorane i barove, kao i bazene, pla┼że i muzeja.

Njema─Źka

Njema─Źka je ograni─Źila ulazak dr┼żavljanima EU, dok jo┼í uvijek nije dozvoljen ulazak putnicima iz zemalja izvan EU, uklju─Źuju─çi i SAD.

Ta je zemlja po─Źela ubla┼żavati mjere ograni─Źenja za trgovine i restorane, ali ─çe pravila socijalne distance ostati na snazi barem do 29. juna.

Gr─Źka

Gr─Źka ograni─Źava ulazak dr┼żavljanima EU od 15. do 30. juna. Putnici iz odre─Ĺenih evropskih zemalja, uklju─Źuju─çi Italiju, ┼ápaniju i ┼ávedsku, bit ─çe testirani po dolasku i morat ─çe preko no─çi ostati u Ateni.

Od 1. jula bit ─çe dopu┼íteni me─Ĺunarodni letovi u sve zra─Źne luke. Gr─Źke vlasti imaju pravo provesti nasumi─Źno testiranje na covid-19 na svim posjetiteljima koji do─Ĺu u zemlju.

Pla┼że su se ponovo otvorile, kao i Akropola u Ateni.

Ma─Ĺarska

Zra─Źna luka u Budimpe┼íti je otvorena, ali samo za dr┼żavljane Ma─Ĺarske i EU. Ve─çina putnika koji dolaze iz neposlovnih razloga moraju biti u karanteni 14 dana; osim iz nekoliko zemalja, uklju─Źuju─çi ┼ávicarsku, Lihten┼ítajn, Norve┼íku, Island, Austriju i ─îe┼íku.

U Ma─Ĺarskoj su od 15. lipnja ponovno otvoreni restorani, kafi─çi i muzeji, a od 16. juna i pozori┼íta.

Island

Island nikad nije zatvorio svoje granice putnicima iz EU, ve─ç je po dolasku zahtijevao 14-dnevnu karantenu. 15. juna zemlja je dozvolila putnicima iz EU da se umjesto odlaska u karantenu testiraju na covid-19, s time da moraju ostati u samoizolaciji dok ne stignu rezultati testiranja.

Iako je testiranje na po─Źetku bilo besplatno, Island ─çe nakon 1. srpnja putnicima napla─çivati ÔÇőÔÇőoko 109 dolara po testu.

Island je ponovo otvorio bazene i barove.

Irska

Svako ko ulazi u Irsku du┼żan je biti u karanteni 14 dana. Trgovine su ponovno otvorene, ali trgovci moraju poduzeti odre─Ĺene mjere kako bi se sprije─Źilo ┼íirenje virusa.

Italija

Italija je 3. juna ponovno otvorila svoje granice europskim gra─Ĺanima.

Otvoreni su restorani, ve─çina trgovina te poznati muzeji.

Kosovo

Kosovo je 1. juna otvorilo nekoliko svojih kopnenih granica i trenuta─Źno ne postoje mjere karantene pri ulasku u zemlju.

Latvija

Latvija je 15. maja otvorila svoje granice za putnike iz Litve i Estonije, kasnije je pro┼íirila dozvolu ulaska na ostale dr┼żave EU i ┼ávicarsku.

Svatko tko dolazi iz zemlje u kojoj ima vi┼íe od 15 slu─Źajeva na 100.000 stanovnika morat ─çe provesti dvije sedmice u karanteni.

U Latviji stolovi moraju biti razmaknuti dva metra. U zatvorenom prostoru za stolom smiju sjediti maksimalno ─Źetiri osobe, a na otvorenom osam.

Lihtenštajn

Lihtenštajn nema zatvorene granice.

Litvanija

Litvanija je 17. juna otvorila granice prema gra─Ĺanima EU i ┼ávicarske sve dok broj zara┼żenih u tim zemljama ne prelazi 25 slu─Źajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

U toj su dr┼żavi ponovno otvoreni restorani i barovi, ali je potrebno po┼ítivati pravila socijalne distance i higijene.

Luksemburg

Luksemburg ne dozvoljava ulazak gra─Ĺanima zemalja koje nisu ─Źlanice EU najmanje do 24. juna.

10. juna Luksemburg je dozvolio grupama do 10 ljudi obrok u restoranima i priredbe do 20 ljudi.

Malta

1. jula Malta ponovno otvora me─Ĺunarodnu zra─Źnu luku za zemlje koje spadaju u ÔÇťsigurni koridorÔÇŁ. Dr┼żave ozna─Źene kao ÔÇťsigurneÔÇŁ uklju─Źuju Njema─Źku, Austriju, Kipar, ┼ávicarsku, Island, Slova─Źku, Norve┼íku, Dansku, Ma─Ĺarsku, Finsku, Irsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Luksemburg, ─îe┼íku, Italiju (osim nekih regija), Francusku (osim nekih regija), ┼ápaniju (osim nekih regija), Poljsku, Gr─Źku i Hrvatsku.

Malta 15. jula namjerava ukinuti ograni─Źenja na letove za sva druga odredi┼íta.

Na Malti je dopušteno okupljanje do 75 ljudi, a barovi, restorani, hoteli i vanjski bazeni ponovo su otvoreni. Kina su i dalje zatvorena.

Moldavija

Moldavija je blokirala ulazak za ve─çinu stranih dr┼żavljana do 30. juna, a oni koju smiju do─çi moraju nakon dolaska provesti u karanteni 14 dana.

Restorani su ponovno otvoreni 15. juna, no bazeni i pozorišta su i dalje zatvoreni.

Monako

Monako grani─Źi s Francuskom i trenutno se mo┼że kretati izme─Ĺu dviju zemalja.

Restorani u Monaku otvoreni su 2. juna, a osoblje je obavezno nositi maske. Pla┼że su otvorene, ali se mora po┼ítivati mjera socijalne distance. Kockarnice su ponovo otvorene.

Crna Gora

Crna Gora kontinuirano a┼żurira svoj popis zemalja iz kojih je posjetiteljima dopu┼íten ulazak. Posjetitelji iz nekoliko zemalja, uklju─Źuju─çi Italiju i Izrael, mogu u─çi ako poka┼żu negativan test na covid-19.

Pla┼że u Crnoj Gori su otvorene, ali se mora paziti na mjere socijalne distance.

Nizozemska

Putnicima koji dolaze izvan EU nije dozvoljen ulazak u Nizozemsku za nebitna putovanja najmanje do 1. jula.

Od 1. juna otvoreni su restorani, kafi─çi, kina i muzeji. Kampovi bi se trebali otvoriti 1. jula.

Sjeverna Makedonija

Sve zra─Źne luke u Sjevernoj Makedoniji zatvorene su za komercijalne letove, a vlada nije najavila datum ponovnog otvaranja. Vlasti tako─Ĺer nisu najavile kada ─çe se u potpunosti otvoriti kopnene granice za strane dr┼żavljane.

Od 15. juna strani dr┼żavljani smiju u─çi u Sjevernu Makedoniju i boraviti u njoj do pet sati u svrhu prolaza kroz zemlju.

28. maja vlada je dopustila otvaranje restorana i barova sa stolovima na otvorenom. U Sjevernoj Makedoniji ljudi moraju prakticirati socijalno distanciranje i nositi zaštitnu masku u svim zatvorenim javnim prostorima.

Norveška

Norveška vlada je 15. juna otvorila granice prema drugim nordijskim zemljama, osim za neke regije Švedske.

Do sada je Norveška otvorila neke restorane i barove.

Poljska

13. juna Poljska je otvorila svoje granice prema Europskoj uniji, a 17. juna ponovno pokrenula neke me─Ĺunarodne letove.

U zemlji su obavezne zaštitne maske na mnogim javnim prostorima. Otvoreni su barovi, restorani, hoteli, muzeji, pozorišta i bazeni.

Portugal

Portugal dopu┼íta ulazak gra─Ĺanima Europske unije i Schengenskog prostora, kao i onima iz portugalskog govornog podru─Źja, Ju┼żne Afrike, Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Venezuele sve dok postoji uzajamni tretman za portugalske dr┼żavljane.

Na Azorskim otocima posjetitelji moraju pokazati negativan test na covid-19 ne stariji od 72 sata prije dolaska ili obaviti test i biti u izolaciji dok ne stignu rezultati. Svi koji ostanu dulje od sedam dana morat ─çe ponovno i─çi na testiranje.

Portugal je otvorio trgovine, kao i restorane, kafi─çe i pla┼że.

Rumunija

Rumunija je ukinula obveznu karantenu za posjetitelje iz nekoliko evropskih zemalja, uklju─Źuju─çi Austriju, Bugarsku, ─îe┼íku, ┼ávicarsku, Njema─Źku, Gr─Źku, Island, Norve┼íku, Finsku i Italiju.

U toj su zemlji obavezne zaštitne maske u svim zatvorenim javnim prostorima i trgovinama. Od 1. juna u Rumuniji je ponovno dozvoljen boravak u kafićima i restoranima sa stolovima na otvorenom.

Rusija

Rusija je otkazala mnoge me─Ĺunarodne letove i zatvorila svoje kopnene granice do daljnjeg.

Od 16. juna otvoreni su muzeji i restorana s vanjskim stolovima.

Srbija

Srbija je ukinula sva ograni─Źenja koja se odnose na pandemiju koronavirusa za srpske i za strane dr┼żavljane.

Trgovine, restorani, kafi─çi i parkovi ponovo su otvoreni.

Slova─Źka

Putnici iz zemalja koje se smatraju zdravstveno sigurnima, uklju─Źuju─çi Bugarsku, Finsku, Gr─Źku, Hrvatsku, Island, Maltu, Njema─Źku i Norve┼íku, mogu u─çi u Slova─Źku bez karantene. Oni koji dolaze iz zemalja koje nisu na popisu sigurnih moraju provesti najmanje pet dana u samoizolaciji i testirati se na covid-19.

Otvorena je ve─çina trgovina i ugostiteljskih objekata.

Slovenija

Putnicima iz nekoliko evropskih zemalja, uklju─Źuju─çi Francusku, Njema─Źku, Gr─Źku, Irsku, Italiju, Norve┼íku, Slova─Źku i ┼ápanjolsku, dozvoljen je ulazak u Sloveniju bez ograni─Źenja.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnim prostorima. Noćni klubovi su i dalje zatvoreni.

Španija

21. juna ┼ápanija je ukinula grani─Źna ograni─Źenja za sve zemlje Europske unije i posjetitelji vi┼íe ne trebaju biti u karanteni nakon dolaska.

Španijaće 1. jula razmotriti mogućnost dopuštanja ulaska putnicima iz drugih zemalja.

U ┼ápaniji su otvorene pla┼że i neke turisti─Źke atrakcije.

Švedska

┼ávedska je produ┼żila privremenu zabranu ulaska za dr┼żavljane koji nisu ─Źlanovi EU barem do 30. juna. To se ne odnosi na putnike iz EU, Velike Britanije, Norve┼íke, Islanda, Lihten┼ítajna ili ┼ávicarske.

Otvoreni su restorani, trgovine i drugi ugostiteljski objekti.

Turska

Turska je 11. juna zapo─Źela otvaranje nekih me─Ĺunarodnih zra─Źnih, kopnenih i morskih granica, ┼íto ne uklju─Źuje granice s Iranom ili Sirijom.

Na aerodromu u Istanbulu putnicima se mjeri temperatura.

Od 17. juna obavezno je no┼íenje maski u javnim prostorima u Istanbulu, Ankari i Bursi. Otvorene su neke tr┼żnice i trgovine.

Ukrajina

Ameri─Źkim gra─Ĺanima trenutno je dopu┼íten ulazak u Ukrajinu ako doka┼żu da imaju zdravstveno osiguranje koje bi moglo pokriti sve potencijalne tro┼íkove povezane s covidom-19.

Ve─çina regija u Ukrajini ponovno je otvorila hotele, restorane, kafi─çe i kulturne ustanove.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Velika Britanija je 8. juna uvela obaveznu dvotjednu karantenu za sve koji stignu u zemlju.

Restorani i pubovi otvorit ─çe se 4. jula , kao i hoteli.

Vatikan

Vatikan je najmanja dr┼żava na svijetu i okru┼żen je talijanskim gradom Rimom. Papa Franjo je 31. svibnja nastavio s nedjeljnom slu┼żbom na Trgu svetog Petra, pi┼íe┬áIndex.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐