Samoopredjeljenje: Pokušaćemo da postignemo dogovor sa LDK

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da će ta stranka pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku, prenosi Gazeta Ekspres.

“Uprkos činjenici da nismo uspeli da se dogovorimo sa DSK o vladajućoj koaliciji pre konstitutivne sednice Skupštine Kosova, narednih dana ćemo ponovo pokušati da postignemo dogovor, kako bi nova vlada sa usaglašenim programom počela sa radom što je pre moguće. Predsedništvo Skupštine Kosova je izabrano na čelu sa Glaukom Konjufcom, a sada očekujemo da se što pre konsoliduje izvršna vlast”, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Predsednik Kosova Hašim Tači i Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti održaće konsultativni sastanak 6. januara.

Tači je prihvatio Kurtijev predlog da se sastanak za konsultacije u vezi određivanja mandatara za sastav vlade održi u ponedeljak 6. januara od 15 časova.

Međutim, lider Samoopredeljenja još uvek nema konačni sporazum sa DSK kao, navodi se, jedinom opcijom za formiranje vlade.

Lider DSK Isa Mustafa, takođe je zakazao unutarstranačke sastanke u ponedeljak 6. januara, na kojima će tema biti koalicija sa Samoopredeljenjem.

U saopštenju DSK se navodi da će sastanci predsedništva i parlamenarne grupe te stranke biti održani nešto pre 15 časova, za kada je zakazan sastanak Tačija i Kurtija.

Novi napori za postizanje koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i DSK usledili su nakon pritisaka međunarodnih predstavnika, podseća Gazeta Ekspres.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, sastao se dan pre Nove godine sa dvojicom lidera i apelovao da se što pre postigne sporazum za formiranje nove vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.