Sjetimo se ,,Đulistana“…(VIDEO)

anaslovna

Sjetimo se ,,Đulistana“…

Arif Haliti je naš poznati i popularni sugrađanin, prosvjetni radnik, autor planova i programa te udžbenika na bosanskom jeziku, književnik te bivši kolega-novinar, urednik nekadašnjeg popularnog dječjeg lista ,,Đulistan“koji već odavno ne izlazi (postojao je od 2002-2005 godine).

Ako pričamo o medijima na bosanskom jeziku koji su nakon ratnih dješavanja na Kosovu uspjeli da koliko-toliko utiču na život Bošnjaka Kosova kroz kulturu, obrazovanje, sport i mnoge druge oblasti, svakako da jedan od medija koji je izlazio u to vrijeme zaslužuje svaku pažnju. Njegovo ime je bilo ,,Đulistan“ što na turskom jeziku znači ružičnjak ili bašta ruža (gul-ruža, stan-mjesto gdje se nalazi,npr bašta) i bio je posvećen našim učenicima osnovnih škola te je za kratko vrijeme dostigao veliku popularnost ne samo na kosovu već i u regionu. Jedna stara pjesmica iz Islamskog duhovnog stvaralaštva, između ostalog, kaže:

Što ti treba korpica sa ružama,
Uberi list iz mog Đulistana,
Ruža živi samo pet ili šest dana,
Đulistan će ovaj cvasti sve do sudnjeg dana!

Kapa dolje onim najznačajnim našim medijima na bosanskom jeziku koji su i prije rata jedva egzistirali na ovim prostorima poput ,,Selama“, pa onda ,,Kosovskog Avaza“da bi nakon rata naš najpopularniji i najuspješniji pisani medij tj novina bila ,,Alem“sa glavnom urednicom Nadirom Avdić-Vllasi (tokom narednih nedjelja svakako da ćemo svima vama predstaviti naše medije na bosanskom jeziku koji rade kao javno glasilo ili elektronskim putem).
Rekosmo da je jedan od malobrojnih pisanih medija bio i novina za učenike osnovnih škola na Kosovu pod nazivom ,,Đulistan“. U njemu se mogli naći i pročitati sve ono što vole i žele učenici osnovnih škola na Kosovu, naravno na svom bosanskom jeziku.
Bilo je tu i pjesmica, priča, crteža, svih vrsta dječjih radova, reportaža, bajki, pripovetki, priča o vjeri te mnogih drugih stvari, praktično sve o dječjem stvaralaštvu.
Treba istaći da su tada mnoge humanitarne te međunarodne organizacije kao i NVO-sektor, svaka na svoj način, materijalni ili tehnički pomagali ovaj simpatični list za djecu. Pomenućemo neke:
KCSF (Kosovar Civil Society Foundation-Kosovska fondacija za civilno društvo), OESCE, naši tadašnji mediji na bosanskom jeziku-Revija za kulturu, vjeru i društvo ,,Selam“, zabavno-enigmatski list ,,Skandi-Relax“, već pomenuti naš najznačajniji magazin ,Alem“ te mnogi drugi.
Svi su oni pomagali našem ,,Đulistanu“.

Poslušajmo i pogledajmo šta nam poručuje gospodin Haliti te kakva nas to nostalgija i podsjećanje ,,vuče“ da se sjetimo našeg i vašeg ,,Đulistana“.

Video-zapis


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.