Sviječana dodjela Zlatnog globusa

U konkurenciji za najbolju filmsku dramu je šest ostvarenja: porodična drama “Potomci” Aleksandera Pejna, priča o rasizmu 60-ih godina na američkom jugu “Služavke” Tejta Tejlora, 3D animirani film Martina Skorsezea “Hugo”, politički triler “Martovske ide” u režiji Džordža Klunija, američka sportska drama “Formula uspeha” Beneta Milera sa Bredom Pitom u naslovnoj ulozi i najnoviji film Stivena Spilberga “Ratni konj”.  

Rediteljski prvenac Anđeline Džoli, “U zemlji krvi i meda” nominovan je za Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film.  

Za priznanje za najbolju filmsku komediju/mjuzikl nadmetaće se “50/50”, priča o borbi za život momka kome dijagnostikuju rak, “Umjetnik”, francuski omaž holivudskom nemom filmu, “Deveruše”, najnovija komedija producenta Džuda Apatova, “Ponoć u Parizu” Vudija Alena, “Masakr” Romana Polanskog i “Moja nedelja sa Merilin” o romansi mladog filmskog asistenta i holivudske legende Merlin Monro.  

U trci za Zlatni globus za najbolju ulogu u drami su, u muškoj kategoriji, Džordž Kluni, Bred Pit, Rajan Gosling, Majkl Fasbender i Leonardo Dikaprio, a u ženskoj Glen Klous, Vajola Dejvis, Runi Mara, Meril Strip i Tilda Svinton.  

Glumačkim nagradama u kategoriji komedija/mjuzikl mogu se nadati, između ostalih, Džodi Foster, Šarliz Teron, Kejt Vinslet, Žan Dižarden, Brendan Glison i Oven Vilson.  

Nagrada za najbolju režiju će pripasti jednom od pet nominovanih reditelja – Vudiju Alenu, Džordžu Kluniju, Mišelu Azavisiusu, Aleksanderu Pejnu, Martinu Skorsezeu.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.