Thaçi iz Davosa: Očekujem da Kurti brzo formira vladu, sarađivaćemo za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači obećao je da će sarađivati sa mandatarom za kosovskog premijera na unapređenju nastojanja da se Kosovo pridruži EU i NATO-u i da očekuje da će Aljbin Kurti “uskoro” formirati vladu.

Tači je za “Bloomberg” rekao da postoji jedan cilj, da se što pre krene ka evropskim integracijama i da Kosovo postane deo NATO-a.

U ponedeljak je Tači dao Kurtiju, čija je stranka Pokret Samoopredjeljenje, pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019. godine, petnaest dana za formiranje nove vlade.

Razgovori o formiranju koalicije traju već mesecima, jer se prve dve stranke, koje su bile u opoziciji u prethodnom skupštinskom sazivu, spore za ključna mesta i pravo da nominuju kandidata za predsednika Kosova sledeće godine.

Tači je takođe pozdravio sporazum, potpisan u ponedeljak između Srbije i Kosova, posredstvom SAD, kojim će se omogućiti ponovno aktiviranje letova između Beograda i Prištine, prvi put od rata 1998. -1999. godine.

Rekao je da sporazum treba posmatrati kao “odlučujući korak” ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao uslov EU za dve zemlje pre pristupanja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana