U direktnom sudaru dva voza poginulo najmanje 14 osoba (video)

u-lancanom-udesu-poginulo-14-osobaNajmanje 14 ljudi je poginulo, a 54 ih je povrijeđeno u direktnom sudaru dva putnička voza koji se dogodio kasno sinoć na jugu Poljske u jednoj od najtežih željezničkih nesreća u ovoj zemlji u posljednjih 20 godina.

Vozovi, u kojima se nalazilo oko 350 putnika, kretali su se u suprotnim smjerovima na istoj pruzi u trenutku sudara pri velikoj brzini u ruralnom području nedaleko od grada Ščekocinja.

Jedan od vagona iz kompozicije koja se kretala ka Varšavi potpuno je razoren i podignut uvis od siline udara. Ostali vagoni iskočili su iz šina i prevrnuli se pored pruge.

“Ovo je sigurno najtragičnija željeznička katastrofa u našoj istoriji”, izjavio je premijer Donald Tusk, koji je rano jutros obišao mjesto nesreće sa još nekoliko zvaničnika.

Tusk je rekao da je prerano da se spekuliše o uzroku sudara, ali da se ne može isključiti mogućnost ljudske greške.

Sudbina dvojice vozača u ovom trenutku nije poznata, pošto vlasti još identifikuju tijela.

Na lice mjesta stiglo je više od 350 vatrogasaca, koji su morali da nose svoju opremu u rukama, jer su se vozovi sudarili na sredini polja preko kojeg prelazi samo pruga, bez puta.

Uz pomoć specijalno obučenih pasa, spasoci i dalje tragaju za žrtvama u olupinama vagona.

Povrijeđeni su prebačeni u obližnje bolnice. Među putnicima je bilo nekoliko Ukrajinaca, Francuza i Španaca, ali niko od njih nije hospitalizovan.

Jedan od vozova išao je iz Varšave u Krakov, a drugi iz glavnog grada u Pžemisl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.