Završen sastanak lidera Srbije, Hrvatske i BiH

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora na Jahorini, Boris Tadić, Ivo Josipović, Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović saopštili su da su se dogovorili i da će zajednički aplicirati za fondove EU u rešavanju ekoloških problema, sportu i izgradnji infrastrukture.

Takođe, data je podrška međusobnom zastupaju u konzularnim stvarima u trećim državama što je ocjenjeno kao “izuzetno dobra ideja”. O inicijativi hrvatskog predsednika o procesuiranju ratnih zločina, saglasnost, međutim, nije postignuta.

O toj se inicijativi predsjednika Josipovića razgovoralo u neformalnom dijelu sastanaka, i ona je naišla na odobravanje predsednika Srbije Borisa Tadića, ali ne i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“BiH se nije pridružila toj inicijativi jer nemamo jedinstven stav. To je posebno osetljivo pitanje u BiH gdje je najviše zločina počinjeno. Za nas je gotovo prirodan zahtjev da se suđenja vrše po mjestu izvršenja zločina, a ne po mjestu prebivališta optuženog”, rekao je Komšić.

Učesnici drugog neformalnog sastanka lidera Srbije, Hrvatske i BiH pozdravili su formiranje Savjeta ministara BiH 15 mjeseci nakon održanih opštih izbora, ali i činjenicu da je pri kraju usvajanje zakona o sprovodjenju zakona o popisu stanovništva u BiH.

Na zajedničkoj konerenciji za novinare, poslije razgovora koji je trajao više od četiri sata, Tadić je rekao da je zajedničku saradnju potrebno najpre smjestiti “u kontekst ekonomskih kretanja, jer je ekonomija pitanje svih pitanja”.

Predsjedavajući Predsedništva BIH Željko Komšić je rekao da neće podržati kandidaturu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN, na šta je Tadić rekao da on ima poverenje u kanidaturu Jeremića “što ne znači da prestaje da bude prijatelj sa Komšićem jer svako ima pravo na svoj stav”.

Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović ostali su po završetku trilateralnog sastanka na Jahorini, jer su im vremenske neprilike i stanje na putevima u Bosni i Hercegovini onemogućili povratak.

Tadić i Josipović odložili su povratak u Beograd, odnosno Zagreb, zato što snijeg i niske temperature otežavaju saobraćaj na putevima u tom i drugim dijelovima BiH, ali i cijelom regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.