Ako ispred očiju vidite tamne mrlje odmah posjetite ljekara

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijalista za očne bolesti, nužni su za praćenje zdravlja očiju i dijagnosticiranje mogućih poremećaja. Tačkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.

– Mrlje koje idu prema dole i izgledaju kao da vam je netko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnice koja sadrži brojne živce i krvne žile – upozorava američki oftalmolog Richard Rosen.

Jedan od razloga pojave svjetlosnih krugova ili “aureola” je česta kod ljudi koji nose kontaktne leće i nastaje zbog nakupine proteina ili prljavštine. Ali krugovi mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.

Rezultati istraživanja bostonskog univerziteta pokazuju da će se u bližoj budućnosti jednostavnim testiranjem oka moći provjeriti opasnost od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi. Dr. Lee Goldstein i njegovi suradnici su pomoću posebnog lasera uspjeli prepoznati poseban protein koji se pojavljuje kod oboljelih. Naučnici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u liječenju ove bolesti.

Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače mogu biti podbuhlost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te neuobičajena osjetljivost na svjetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.

Zbog snižene razine hormona u menopauzi žene mogu primijetiti pojačanu suhoću očiju, peckanje i svrbež. Liječi se kapima i treba izbjegavati suhi sobni zrak, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme i agresivnu šminku.

Crvenilo bjeloočnica se javlja zbog pretjerivanja u alkoholu koji širi krvne žile, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergija za koje su najjednostavniji lijek umjetne suze.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana