Da li se konačno pojavio pravi lijek protiv ćelavosti?

Za sada na tržištu postoje dva lijeka protiv ćelavosti: minoksidil, namenjen i muškarcima i ženama i finasteride, namjenjen samo muškarcima. Novi lijek je otkriven dok je ispitivan lijek za osteoporozu

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru tvrde da su otkrili potencijalni lijek protiv ćelavosti, i to prilikom istraživanja lijeka za osteoporozu, prenose britanski mediji.

Oni tvrde da lijek ima vrlo snažan efekat na folikul dlake, a pretpostavlja se da djeluje direktno na protein koji izaziva ćelavost. Voditelj studije dr Natan Havkšo iz Mančestera kaže da bi otkriće moglo da znači veliku promjenu za ljude koji pate od gubitka kose i podsjeća da za sada na tržištu postoje dva lijeka protiv ćelavosti: minoksidil, namjenjen i muškarcima i ženama i finasteride, namjenjen samo muškarcima, piše “Nedeljnik”

Novi lijek je, međutim, efikasniji, ali je za sada testiran samo u laboratoriji.

“Zbog pomenutog uzorka naše istraživanje je relevantno jer su ranije korišćene samo ćelijske kulture”, rekao je dr Havkšo koji kaže da su ispitivani uzorci koje je doniralo više od 40 muškaraca. Britanski naučnici su prvo identifikovali molekularne mehanizme starog imunosupresiva Cyclosporina A, koji se koristi od osamdesetih godina kao ključni lijek protiv odbacivanja presađenih organa, kao i u liječenju autoimunih bolesti. Jedna od čestih nuspojava lijeka bilo je podsticanje neželjene dlakavosti. Tada je tim analizirao ekspresiju gena izolovanih folikula dlake tretiranog Cyclosporinom A. Ispostavilo se da smanjuje pojavu proteina SFRP1, koji spriječava razvoj i rast brojnih tkiva, među kojima i folikul vlasi. Ova studija jeste značajna, ali lijek mora da prođe kroz dodatna klinička ispitivanja na ljudima, piše u časopisu “PLOS Biology”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana