Kurz u Beogradu: Za ulazak u EU nepohodan dijalog Srbije i Kosova

Austrijski kancelar je u razgovorima s predsjednikom i premijerkom Srbije naglasio kako zapadni Balkan zaslu┼żuje biti dio Evropske unije.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poru─Źio je u razgovoru s najvi┼íim dr┼żavnim zvani─Źnicima Srbije da je pristupanje Evropskoj uniji za tu zemlju mogu─çe samo ukoliko Srrbija i Kosovo postignu dogovor i usaglase rje┼íenje o Kosovu, pozvav┼íi gra─Ĺane Srbije da podr┼że sve politi─Źare koji ┼żele krenuti tim putem.

On je u ponedjeljak, u odvojenim razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vu─Źi─çem i premijerkom Anom Brnabi─ç, pohvalio poduzete ekonomske reforme u toj zemlji te naglasio kako zapadni Balkan zaslu┼żuje biti dio EU-a.

Molim stanovni┼ítvo Srbije da podr┼żi sve politi─Źare koji ┼żele krenuti tim putem, rekao je austrijski kacelar te naglasio kako Austrija ima jasan stav – ukoliko u regiji do─Ĺe do sporazuma koji ─çe dugoro─Źno osigurati mir, Be─Ź ne─çe stajati na putu tom dogovoru, ve─ç ─çe mu biti podr┼íka.

‘Da Srbija ne bude poni┼żena’

“Uz to ─çu re─çi da, kako se meni ─Źini, ve─çinski stav u EU-u tom procesu ne mo┼że biti smetnja, ve─ç aktivna podr┼íka”, rekao je austrijski kancelar, naglasiv┼íi kako su svi svjesni da je put do rje┼íenja i zajedni─Źkog sporazuma dug, ali je “presudno da dijalog bude nastavljen”.

Ohrabruju─çi obje strane da nastave pregovore, Kurz je istaknuo kako je pred Srbijom i Kosovom “jedinstvena prilika da pro┼ílost ostane pro┼ílost” i da se zajedno krene u uspje┼íniju budu─çnost.

Predsjednik Srbije naglasio je kako “postoji potreba za kompromisnim rje┼íenjem” Srbije i Kosova, ali je upozorio da se “vi┼íe od 60 posto ljudi u Srbiji protivi dogovoru s Albancima”.

“Spremni smo tra┼żiti budu─çnost, boriti se za budu─çnost, ali va┼żno je da Srbija ne bude poni┼żena. Ne mo┼że albanska strana dobiti sve, a srpska ni┼íta. Ko je spreman na takav stav, uvek ─çe imati partnera za razgovor ovde u Beogradu”, poru─Źio je Vu─Źi─ç.

Daleko od kona─Źmog rje┼íenja

Na pitanje o promjeni granica kao mogu─çem rje┼íenju kosovskog pitanja, Vu─Źi─ç je rekao: “Vi govorite o promeni granica, a moje pitanje je: o kojim granicama govorite – onima koje priznaje Austrija ili Srbija, Rusija ili SAD, Nema─Źka ili Kina, Italija ili ┼ápanija? Slo┼żi─çete se da te zemlje nisu male i bezna─Źajne.”

On je sugerirao kako bi “bilo va┼żno da kompromis bude utvr─Ĺen u skladu sa zajedni─Źkom voljom Srba i Albanaca”.

“Da li smo blizu nekakvoga re┼íenja? Nismo, miljama smo daleko, ali to je re┼íenje odnosa Srba i Albanaca”, ponovio je Vu─Źi─ç.

Austrijski kancelar sastao se i s premijerkom Srbije, a njihova je zajedni─Źka ocjena da su dvije zemlje “va┼żni ekonomski partneri” te da je va┼żno iskoristiti mogu─çnosti za pro┼íirenje ekonomske saradnje.

Podrška na putu u Uniju

Zahvaliv┼íi se Austriji na podr┼íci u procesu eurointegracija i otvaranju novih poglavlja, Brnabi─ç je kazala kako je uvjerena da ─çe Be─Ź i dalje podr┼żavati Beograd na putu prema EU.

Austrijski kancelar “pohvalio je rezultate ekonomskih reformi u Srbiji i uspjeh u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku ekonomije”, saop─çila je u ponedjeljak nave─Źer Vlada Srbije.

Srbija se nada da ─çe do kraja austrijskog predsjedavanja EU-om otvoriti jo┼í tri pregovara─Źka poglavlja s Unijom na me─Ĺuvladinoj konferenciji u decembru.

(Aljazeera)

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐