Šta je zapravo detoksikacija organizma i kako je sprovesti u djelo?

Meta desc: U ovom tekstu otkrivamo vam šta je to zapravo detoksikacija i kako je možete sprovesti u djelo. Uz naše preporuke ovaj proces čišćenja organizma više vam neće biti bauk, a stručnjaci preporučuju da treba da ga sprovedete par puta godišnje.

Dolazi proljeće i to je pravo vrijeme za započinjanje detoksikacije koja je preduslov dobrog fizičkog stanja. Pročitajte u nastavku teksta šta je zapravo detoksikacija i kako je sprovesti u djelo.

Danas cijeli svijet bruji o ovom procesu čišćenja organizma, ali malo njih zna šta zapravo on predstavlja. Detoksikacija nam je neophodna jer savrjemeni način života i nedostatak vremena zagađuju kako naše tijelo, tako i naš duh.

Detoksikacija nije bauk

Detoksikacija je prirodan proces čišćenja ljudskog tijela od otrova, i ne bi trebalo da ga se plašite – jer će upravo on vašem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu.

Pitate se da li je moguće i kako da za samo pet dana očistite tijelo od otrova? Niste jedini, ali evo objašnjenja – fit tea, zajedno sa velikim količinama voća i povrća definitivno će ubrzati ovaj proces, a i pozitivno će uticati na vaše zdravlje.

Bonus je to što detoksikacija oslobađa organizam čak i od ponekog suvišnog kilograma,  ali ona definitivno ne predstavlja dijetu.

Činjenica je da nijedan proces čišćenja nije baš zabavan, pa tako ni ovaj, ali sjetite se onog fantastičnog osjećaja kada je posao gotov. E baš tako ćete se osjećati i nakon detoksikacije tijela – korisno, srećno i preporođeno!

Kako detoksikacija funkcioniše?

Detoksikacija o kojoj vam niko nije pričao detalje djeluje na eliminisanje otrova iz jetre, bubrega, pluća i limfe. Ovi otrovi mogu poticati od normalnih procesa kao što je unos hrane, ali isto tako i od unosa hemikalija.

Ovaj proces može uključivati specijalnu dijetalnu prehranu, vježbu, a postoje i oni kontroverzniji programi detoksikacije koji npr. uključuju čak i klistiranje.

U principu, detoksikacija je bezopasna a radi tako što stimuliše jetru i cirkulaciju čime se pojačava imunitet i otklanjaju tegobe kao što su hronični umor i glavobolja.

Kako je sprovesti u djelo?

Kažu da je čistoća pola zdravlja, a kako biste organizam oslobodili od nakupljenih toksina,  evo par savjeta kako na lak način sprovesti detoksikaciju:

  • Ne treba jesti brzu i industrijski prerađenu hranu;
  • Zaboravite na nikotin, kofein i alkohol;
  • Svakodnevno unosite velike količine tečnosti (voda i svježe cijeđeni voćni sokovi, kao i zeleni čaj);
  • Solite hranu u najmanjim mogućim količinama;
  • Provodite više vremena u prirodi;
  • Jedite što više svježeg voća i povrća (pogotovo limun i grejpfrut, jer su idealni za detoksikaciju);
  • Povećajte fizičku aktivnost;
  • Nikako ne preskačite obroke (to može usporiti organizam);
  • ‘Zelena’ hrana je vaš prijatelj;
  • Cimet je odličan izvor proteina i dijetetskih vlakana.

Primjer jelovnika tokom detoksikacije

Doručak: svježe spremljen sok od šargarepe ili paradajza i mala porcija voćne salate sa 1 kašikom raznolikih sjemenki.

Pre ručka možete popiti zeleni čaj ili čaj od maslačka.

Ručak: veliki tanjir zelene salate ili salate od sirovog voća plus smeđi pirinač pripremljen na vodi uz dodatak povrća.

Popodnevna užina vam može biti šaka badema uz zeleni čaj sa limunom.

Večera: supa od povrća, po mogućstvu, bez soli.

Kada da počnem?

Stručnjaci kažu da detoksikaciju treba praktikovati više puta godišnje, pa je možda baš sad najbolje vrijeme da organizmu omogućite i unutrašnje čišćenje.

Sjajno je što dobru detoksikaciju možete sprovesti za nedelju dana, ali naglašavamo da je potrebno unošenje kvalitetnih namirnica, a ne gladovanje.

Međutim, prije nego što počnete sa ovim procesom, poželjno je da se konsultujete sa nutricionistom ili sa doktorom jer detoksikacija može biti vrlo štetna ukoliko imate pojedine zdravstvene tegobe.

Danas postoje i saloni za detoksikaciju, ali većinu stvari možete i sami. Ali, ako se ipak odlučite za odlazak kod profesionalaca – obavezno se informišite o načinu njihovog rada.

Kakva su vaša iskustva sa detoksikacijom? Pročitajte još i šta spada u deset najboljih namirnica za čišćenje organizma koje će vam definitivno pomoći u ovom procesu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana