Veliko otkriće: Ovo ubija 70 posto ćelija raka!

Riječ je o prijelomnom otkriću, tvrde naučnici, koji su u studiji pokazali kako crvene bobice iz prašume kraj australskog Kvinslenda ubija ćelije raka brzinski i s minimalnim nuspojavama, prenosi Express.hr.

Dok naučnici u laboratoriji širom svijeta već desetljećima neumorno testiraju potencijalne nove lijekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena dr. Glenom Bojleom (Boyle) smatra kako je došla do nevjerojatnog otkrića koje bi moglo spasiti na milione života. Naučnici iz Berghofer Instituta za medicinska istraživanja uspješno su izolirali sastojak iz bobice koji ubija rak te dokazali kako ima snažan učinak na tumore glave, vrata, dojke, crijeva, prostate kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume specifična za australsku divljinu sadrži hemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su njegovi efekti potvrđeni na preko 300 mačaka, pasa i konja te tasmanijskih vragova. đ

Sastojak se nalazi u sjemenki, a vrlo je kompliciran proces estrakcije i pročišćavanja samog spoja. Ipak, potvrđeno je kako je nakon liječenja s njim oko 75 posto tumora nestalo te se nisu vratili.

– Vjerujemo kako će EBC-46 zasigurno djelovati i na ljudima, jer pokreće staničnu reakciju u kojoj se prekida snabdijevanje tumora s krvi – rekao je vođa istraživanja.

Nije lako niti pronaći tu bobicu u prašumi, a zadatak pronalaženja i testiranja na ljudima na sebe je preuzela biotehnološka kompanija EcoBiotics. Naučnici su objavili kako su testiranja na ljudima u fazi planiranja te su kao takva neminovna.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana