EU nema tendenciju da poveže liberalizaciju viza sa taksom

Nakon uvođenja takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na adresu Ministarstva evropske integracije su stigli mnogi zahtevi za njeno ukidanje.

Uprkos zahtevima prijateljskih zemalja Kosova, ministarka za evropske integracije Durata Hodža tvrdi da Evropska unija nema tendenciju da poveže liberalizaciju viza sa taksom.

“Na Kosovu uvek postoji tendencija povezivanja nekih procesa koji nemaju nikakve veze sa određenim političkim procesima ili situacijom uopšte. Nemamo informacije da postoji tendencija da se vezuje liberalizacija sa taksom. Ali moram da objasnim da smo od uvođenja poreza imali stalne zahteve od država članica da suspendujemo taksu. Sada primećujemo i pritisak mnogih prijateljskih i partnerskih zemalja iz EU i SAD da vrše pritisak na Kosovo. Naravno, imamo svoje razloge zašto smo uveli taksu”, rekla je Hodža za Ekonomia Online.

Hodža dodaje da Kosovo treba da bude posvećeno održavanju partnerstava sa prijateljskim zemljama, posebno Sjedinjenim američkim državama.

“Posvećeni smo očuvanju partnerstva koje smo očuvali godinama, posebno sa SAD, tako da moramo izaći iz ove situacije jer ako su naši prijatelji, tačnije SAD, bili uz nas, i dalje su uz nas, moralmo da vidimo kako da održimo ovo partnerstvo i prijateljstvo, posebno u ovoj fazi gde je veoma važno da se očuva ne samo sa SAD nego i sa EU” dodala je Hodža.

Što se tiče liberalizacije viza, Hodža kaže da to ne zavisi od kosovskih institucija.

Prema rečima ministarke za integraciju, odluka je na državama članicama Evropske unije.

“Nikada nisam rekla da će u junu biti liberalizacija viza. Mi smo u završnoj fazi, a ovaj poslednji korak zavisi od svih država članica EU i vidim da ne možemo očekivati ništa pre ishoda izbora EU koji će se održati krajem maja, tako da Evropski parlament i nijedna država članica ne žele ni da razmišljaju o tome, jer su započele kampanje evroparlamentaraca i ne žele da učine ništa, što bi rizikovalo da krajnje desničarske snage dobiju izbore. Tražimo da se pitanje Kosova uvrsti na dnevni red u junu, sada sve zavisi od država članica EU”, rekla je Hodža za Ekonomiju online.

Ministarka za evropske integracije izražava razočarenje zbog ovog odlaganja. Ona dodaje da se proces politizuje.

“Uzeli smo u obzir izjave najviših zvaničnika EU, očekivali smo proaktivniji pristup i sve vreme je bio tehnički proces ispunjavanja kriterijuma i očekivali smo liberalizaciju, ali to se ne dešava i primećujemo da se u slučaju Kosova proces politizuje. Zbog toga sam razočarana i kada vidim da građani čekaju mesecima za jedan termin za vize”, kaže Hodža.

Hodža kaže da se sredstva IPA povećavaju iz godine u godinu i dodaje da ne samo da nisu izgubljena sredstva EU, već da će Kosovo i dalje biti njihov korisnik.

“Sredstva IPA su se povećavala iz godine u godinu, u 2016. godini je bilo 73 miliona, u 2017. godini 83 miliona, u 2019. godini 90.5 miliona, u 2019.-2020. će biti 100 miliona, dakle 200 miliona za 2 godine. Ne samo da nismo izgubili sredstva, sada smo u procesu programa IPA3 i očekujemo da će Kosovo i dalje imati koristi od sredstava Evropske unije”, rekla je ona.

Hodža tvrdi da su u procesu pokretanja projekata za deponiju koji će značajno poboljšati životnu sredinu na Kosovu.

“Sada smo u procesu započinjanja projekata za deponiju, i upravljanja opasnim otpadom. Deponija će biti izgrađena u Kosovu Polju i značajno će poboljšati problem zagađenja životne sredine i vazduha. Imamo i drugi projekt koji će pozitivno uticati putem sredstava IPA kojim će se zameniti filteri u Kosovo B”, rekla je Hodža.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako se ispostavilo, Kosovo sprovodi u skladu sa očekivanjima. Hodža kaže da treba ubrzati njegovo sprovođenje.

“Za 2019. cilj će biti 70%, iako smo postavili cilj od 60%, za 2018. izveštaj je premašio naša očekivanja, postoji ispunjenje od 60%, ali je premašio 68,23%, u 2017. godini smo takođe premašili iako sa manjim procentom od 2018. godine, tako da je cilj bio 60%, ispunjeno je 62,73%, ali nam je potrebna brža implementacija”, rekla je ona.

Hodža je rekla da najveći teret za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ima sektor vladavine prava, sektor obrazovanja i druge reforme. Ona se nada da će 2019. godine biti još bolja koordinacija između institucija za implementaciju SSP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.