Egipat: U Dolini kraljeva grobnica – Pjevačica

Grob žene, za koju se pretpostavlja da je bila pjevačica, otkrili su egipatski arheolozi u saradnji sa švajcarskim kolegama, izjavio je Mansur Boraik, zvaničnik nadležnog ministarstva.  

Boraik je rekao agenciji AP da je kovčeg žene izuzetno očuvan.  

Elena Polin-Grot sa švajcarskog Bazelskog univerziteta, koja je nadležna za iskopavanja na toj lokaciji, objasnila je da je grob otkriven slučajno.  

“Mi nismo tražili nove grobnice, već je taj grob bio blizu jednom koji je otkriven pre 100 godina”, rekla je ona.  

Polin-Grot je kazala da grobnica nije originalno bila namenjena toj ženi, već je ona u njemu sahranjena 400 godina pošto je grobnica napravljena. Arheolozi ne znaju kome je grobnica prvobitno bila namenjena.  

Arheolozi su na osnovu različitih predmeta pronađenih u grobnici utvrdili da je ta žena pjevala u hramu Karnak, a kovčeg u kojem je tijelo pronađeno pripadao je ćerki jednog sveštenika iz vremena 22. egipatske dinastije.  

U vrijeme smrti te pjevačice, Egiptom su vladali libijski kraljevi, ali su nezavisnost tada imali sveštenici koji su vladali Tebom i koristili svoj autoritet da sahranjuju članove svojih porodica na kraljevskom groblju, ispričao je Boraik.  

Dolina kraljeva u Luksoru je glavna turistička atrakcija Egipta. Grob te žene, za koju se pretpostavlja da je bila pjevačica, jeste 64. otkriven u Dolini kraljeva.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.