Gazeta Ekspres: Sastanci Kurtija i Mustafe postaju tajni

Lideri Poketa Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, kako saznaje Gazeta Ekspres, naredne sastanke o koalicionom sporazumu imaće daleko od medija.

Obe stranke, međutim, odbile su da potvrde da li je bilo sastanka između dvojice lidera nakon konstitutivne sednice 26. decembra.

Kako se navodi u tekstu, lideri dve stranke su ozbiljno shvatili poruke koje su dva nemačka poslanika uputila prilikom nedavne posete Kosovu, o čemu je bila obaveštena i nemačka kancelarka Angela Merkel. Jedna od poruka, koja je posebno naglašena, bila je da dvojica lidera razgovaraju među sobom, a ne javno.

Sedam sastanaka između radnih grupa Samoopredeljenja i DSK bili su prilično transparentni, mediji su o njima izveštavali, a jedna od dve stranke bi saopštavala o čemu je postignut dogovor.

Prvi susreti dvojice lidera, takođe su bili otvoreni za javnost, sve dok se nije pojavio uslov, koji je mesecima glavni razlog zašto Mustafa i Kurti ne mogu da naprave koalicioni sporazum.

Poslednji održani sastanci između Kurtija i Mustafe nisu imali rezultata, osim što su Samoopredeljenje i DSK ponavljali za pregovaračkim stolom svoje uslove.

Na poslednjem sastanku o kome su takođe izveštavali mediji, nijedan od dvojice lidera nije izašao da se obrati novinarima, dok je lider Samoopredeljenja putem video poruke objasnio sve razloge zbog kojih koalicioni sporazum nije postignut.

Dve strane su otišle na konstitutivnu sednicu 26. decembra bez ikakvog sporazuma o formiranju koalicije, međutim, navodi se da će Kurti i Mustafa nastaviti sa pregovorima za formiranje koalicije, održavajući sastanke licem u lice.

Nakon konsultativnog sastanka Kurtija sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, u ponedeljak 6. januara, ostaće 15 dana za formiranje nove vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.