Na Kosovu su porezi i tržište etničkog karaktera

Nakon uvođenja 100 odsto poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, proizvodi iz te dve zemlje na tržištu beleže pad od 99 odsto, tržište je ispražnjeno, međutim u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, prodavnice obiluju tim proizvodima, prenosi Koha Ditore.

Prema zvaničnim podacima, iz Srbije i Bosne i Hercegovine uveze se roba u vrednosti od oko 6 miliona evra.

Portparol carine Kosova Adriatik Staviljeci, rekao je za Radio Slobodna Evropa da uvoz robe iz Srbije iznosi četiri miliona evra i dva miliona iz Bosne i Hercegovine.

Pre uvođenja poreza, vrednost robe uvežene iz Srbije iznosila je oko 450 miliona evra, ili više od 1,2 miliona evra dnevno.

Iako pad uvoza robe iz Srbije, prema zvaničnim podacima, iznosi 99 odsto, u opštinama sa srpskom većinom u četiri opštine na severu i ostalih šest u centralnom Kosovu, građani kažu da su te opštine snabdevene robom iz Srbije.

Verica iz Severne Mitrovice, kaže da u snabdevanju nema neke razlike pre i posle uvođenja poreza.

“Tu je sve, tu je sve … samo novac”, kaže Verica.

Njena sugrađanka Milica kaže da ima svih proizvoda, ali da se pretežno snabdeva u centralnoj Srbiji jer je jeftinije.

Da su proizvodi i roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine prisutni u prodavnicama u opštinama sa srpskom većinom, nije negirao ni direktor Carine Kosova, Bahri Beriša.

U intervjuu za RSE Beriša je rekao da se tu radi o malim količinama robe koje ne utiču na legalnu trgovinu Kosova.

Odluka Vlade Kosova o porezu na uvoz iz Srbije uticala je na većinsko stanovništvo, koji kažu da ne vole proizvode iz Srbije, koji su u većini kosovskih marketa.

Nezafete Jakupi iz Prištine, koja radi u prosveti, priznaje da se pre uvođenja poreza snadevala nekim proizvodima iz Srbije, od tada nije kupila nijedan proizvod iz Srbije niti je naišla na većinu artikala po prodavnicama.

„Posle poreza, nisam videla artikle sa srpskom zastavom, niti se više snabdevam proizvodima iz te zemlje. Cene nekih proizvoda porasle su, ali ne mnogo “, rekla je Jakupi.

Uvođenje poreza je uticalo i na povećanje cena na kosovskom tržištu.

Fidani Ćerkini iz Prištine kaže da u prodavnicama nema robe iz Srbije i BiH, ali da su cene nekih artikla porasle.

„Primetno je da je primena poreza podigla cene, neke opravdano, a neke nerazumno. Na primer, kafa koja se uvozi iz Italije je skupa, što smatram nerazumnim. Cene dnevnih potrepština takođe su porasle, jer se većina proizvoda uvozi iz Srbije “, rekao je Fidani.

Izvršni direktor Kluba proizvođača Astrit Pandža, rekao je za RSE da je pad konkurencije iz Srbije doveo do toga da su određeni proizvodni sektori imali koristi od taksi.

„Uticaj je bio multidimenzionalan u smislu koristi koju su imali proizvođači od nametanja 100-postotne tarife Srbiji. Mnogo je sektora koji su imali koristi. Spomenuo bih sektor prerade hrane, osvežavajućih napitaka, ulja i mnogi drugi. Takođe sektori koji su imali konkurenciju iz Srbije, sektor prerade drveta i sektora prerade plastike“, rekao je Pandža.

Dok se očekuje koalicioni sporazum, bivših opozicionih stranaka, Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, obe su najavile da bi se poreska tarifa mogla zameniti potpunom merom reciprociteta prema Srbiji i BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.