Očekuje se koalicioni sporazum, sve stranke imaće mjesto potpredsjednika u novoj vladi

Potpisavanje koalicionog sporazuma o formiranju nove kosovske vlade koju, prema ranijim najavama, treba da čine stranke DSK, ABK, NISMA, ANK, Srpska lista i manjine očekuje se danas, ali je još uvek nepoznanica koliko će imati ministara i ko će biti potpredsednici u vladi Avdulaha Hotija, piše Gazeta Ekspres.

Za sada se pretpostavlja da će sve stranke učesnice u koaliciji imati po jednog predstavnika na mestu potpredsednika vlade.

Iz Demokratskog saveza Kosova su ranije najavili da tako nešto ostaje da se finalizuje danas a da će njihov kandidat za potpredsednika vlade biti Hikmete Bajrami, koja trenutno obavlja funkciju ministra obrazovanja.

Prema navodima Gazeta Ekspresa, očekuje se da će ovim ministarstvom u novoj vladi rukovoditi Alijansa za budućnost Kosova, koju će, kao drugu najveću stranku u koaliciji, u vladi predstavljati i potpredsednik vlade.

Glavni odbor stranke Ramuša Haradinaja predložio je Besnika Tahirija na mesto potpredsednika vlade, a oni će takođe preuzeti rukovodstvo četiri ministarstva.

Socijaldemokratska inicijativa, koju predvodi Fatmir Ljimaj, najavila je da će preuzeti dva ministarstva, dok će, za mesto potpredsednika predložiti lidera stranke Fatmira Ljimaja.

Demokratski savez Kosova već je potvrdio da će sarađivati sa Srpskom listom i da će biti deo koalicije. Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši izjavio je juče da će, pored ministarstava, Srpsku listu predstavljati i potpredsednik vlade.

Stranka koju predvodi Bedžet Pacoli a koja u Skupštini Kosova ima dva poslanika, ukoliko odluči da postane deo vlade, moći će da preuzme mesto potpredsednika vlade.

Iako se u početku raspravljalo o tome da bi Pacoli mogao da preuzme mesto ministra spoljnih poslova, novim sporazumom mu je obećano mesto potpredsednika vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.