Poklonio djevojci let zmajem, ona pala i poginula

lenamiMladić djevojke Lenami Godinez (27) poklonio joj je za rođendan let zmajem iznad iznad doline Frejzer u Britanskoj Kolumbiji, ali je ona tokom leta sa instruktorom sletjela sa šipke, pala sa visine od 300 metara i – poginula. Sve što je njen dečko mogao jeste da užasnut posmatra tragediju koja mu se odigravala pred očima.

Pilot zmaja, koji je ubrzo po poletanju primjetio da nešto nije u redu sa Lenami, očajnički je pokušavao da je spasi. Uhvatio je kaiševe kojima je bila vezana i pokušao da je obavije nogama, ali su njegovi pokušaji bili uzaludni.

– Desilo se najgore što je moglo da se desi. Svi su u šoku – rekao je Džejson Vorner, direktor kanadskog Udruženja paraglajdera i letača zmajem.

Neimenovani mladić, koji je ovim poklonom htio da obraduje djevojku za rođendan, snimao je let video kamerom, ali je snimanje prekinuo neposredno prije nego što je ona pala.

– Primjetila sam da više nije u horizontalnom položaju. Izgledalo je kao da visi i da je snažno obgrlila pilota kako bi se zadržala – izjavila je za lokalnu TV Nikol Meklern, koja je vidjela kada je djevojka pala.

U toku je istraga koja će pokazati da li je tragedija posljedica greške instruktora ili kvara na letjelici. Prema riječima inspektorke Barb Meklintok, mehanizmi na ovim zmajevima često nisu dovoljno bezbjedni.

Iako u Kanadi postoje propisi o bezbjednosti za letenje zmajem, Vorner tvrdi da pilote i instruktore redovno upozoravaju da dvaput provjere ispravnost opreme, naročito pred letove u tandemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.