Za godinu dana od raka umrlo 20 radnika KEK-a

Predsednik radničkog sindikata Kosovske energetske korporacije (KEK) Nedžat Lumnica izjavio je da je samo tokom 2019. godine 20 zaposlenih te korporacije umrlo od kancerogenih bolesti za koje se sumnja da su posledica posla kojim se bave, prenosi Koha.

“Radnici KEK-a imaju teške uslove za rad, jer je priroda posla takva, a njihovo zdravlje je uvek pod maksimalnim rizikom. Samo u 2019. godini imali smo oko 20 radnika koji su preminuli od kancerogenih bolesti, za koje se sumnja da su posledica posla kojim se bave. Imamo elektrane u kojima ima otrovnih gasova, ali imamo i površinske kopove na kojima se nalaze otrovni gasovi, prašina i druge materije za koje se sumnja da mogu uzrokovati kancerogene bolesti”, poručio je Lumnica.

Prema njegovim rečima, zdravlje radnika KEK-a ugroženo je ne samo lošim uslovima rada, već i nedostatkom zaštitne opreme.

Dodao je i da je od rukovodstva KEK-a traženo da se hitno obezbedi zaštitna oprema za radnike, međutim, naglasio je da to pitanje još uvek nije rešeno.

“Radnici koriste ličnu zaštitnu opremu, mada i nje u poslednje vreme nema dovoljno. Sva oprema koju je kupio KEK prolazi kroz tender, a zbog postupka nabavke ta oprema stiže sa zakašnjenjem”, naglasio je Lumnica.

Takođe, on je istakao da su radnici diskriminisani i u drugim aspektima rada i da se neke stavke iz Zakona o radu ne poštuju.

“Radnicima koji rade u smenama se ne plaća 50 odsto za vikend, ne poštuju se godišnji odmori za visoko rizične poslove i ne poštuju se bolovanja radnika koji treba da budu isplaćeni od kompanije u iznosu od 100 odsto prvih 20 dana bolovanja”, ukazao je Lumnica.

Govoreći o ugovoru sa kompanijom “Counter Global”, Lumnica je istakao da je taj ugovor veoma štetan, ne samo za zaposlene u KEK-u, već i za građane Kosova.

“Da, ugovor sa ‘Counter Globalom’ štetan je za sve nas, jer je Vlada Kosova odlučila da razloži elektranu ‘Kosovo A’, gde 1000 radnika može ostati bez posla”, poručio je Lumnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.