Za godinu dana od raka umrlo 20 radnika KEK-a

Predsednik radni─Źkog sindikata Kosovske energetske korporacije (KEK) Ned┼żat Lumnica izjavio je da je samo tokom 2019. godine 20 zaposlenih te korporacije umrlo od kancerogenih bolesti za koje se sumnja da su posledica posla kojim se bave, prenosi Koha.

“Radnici KEK-a imaju te┼íke uslove za rad, jer je priroda posla takva, a njihovo zdravlje je uvek pod maksimalnim rizikom. Samo u 2019. godini imali smo oko 20 radnika koji su preminuli od kancerogenih bolesti, za koje se sumnja da su posledica posla kojim se bave. Imamo elektrane u kojima ima otrovnih gasova, ali imamo i povr┼íinske kopove na kojima se nalaze otrovni gasovi, pra┼íina i druge materije za koje se sumnja da mogu uzrokovati kancerogene bolesti”, poru─Źio je Lumnica.

Prema njegovim re─Źima, zdravlje radnika KEK-a ugro┼żeno je ne samo lo┼íim uslovima rada, ve─ç i nedostatkom za┼ítitne opreme.

Dodao je i da je od rukovodstva KEK-a tra┼żeno da se hitno obezbedi za┼ítitna oprema za radnike, me─Ĺutim, naglasio je da to pitanje jo┼í uvek nije re┼íeno.

“Radnici koriste li─Źnu za┼ítitnu opremu, mada i nje u poslednje vreme nema dovoljno. Sva oprema koju je kupio KEK prolazi kroz tender, a zbog postupka nabavke ta oprema sti┼że sa zaka┼ínjenjem”, naglasio je Lumnica.

Tako─Ĺe, on je istakao da su radnici diskriminisani i u drugim aspektima rada i da se neke stavke iz Zakona o radu ne po┼ítuju.

“Radnicima koji rade u smenama se ne pla─ça 50 odsto za vikend, ne po┼ítuju se godi┼ínji odmori za visoko rizi─Źne poslove i ne po┼ítuju se bolovanja radnika koji treba da budu ispla─çeni od kompanije u iznosu od 100 odsto prvih 20 dana bolovanja”, ukazao je Lumnica.

Govore─çi o ugovoru sa kompanijom “Counter Global”, Lumnica je istakao da je taj ugovor veoma ┼ítetan, ne samo za zaposlene u KEK-u, vec╠ü i za gra─Ĺane Kosova.

“Da, ugovor sa ‘Counter Globalom’ ┼ítetan je za sve nas, jer je Vlada Kosova odlu─Źila da razlo┼żi elektranu ‘Kosovo A’, gde 1000 radnika mo┼że ostati bez posla”, poru─Źio je Lumnica.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐