Interaktivno: Sive ekonomije svijeta i regije

Nelegalna ekonomija, ekonomija u sjeni, suterenska ekonomija, paralelna, neregistrovana, formalna, nedeklarisana ÔÇô sve su nazivi i nijanse pojma takozvane sive ekonomije.

Podrazumijeva obavljanje ekonomske aktivnosti mimo relevantnih pravnih normi ili protiv zakonskih propisa i u ┼íirem smislu obuhvata: promet oru┼żja, droga, roba nekontrolisanog porijekla, ukradenih roba, pranje novca, rad na “crno”, prikrivanje stvarnih poslovnih rezultata, utaju poreza i drugih obaveza, korupciju, crnu berzu, sivu emisiju novca, fiktivne firme i drugo.

Siva ekonomija regije

Iako je samo utvr─Ĺivanje postotka sive ekonomije jako te┼íko izvesti precizno, brojna istra┼żivanja potvr─Ĺuju da siva ekonomija cvjeta u regiji.

Prema javno dostupnim podacima iz istra┼żivanja Svjetske banke za period 1999. – 2007. godine, u regiji, najve─ça siva ekonomija je makedonska, te je u tom vremenskom razdoblju ─Źinila 37,6 posto ukupnog bruto doma─çeg proizvoda. Udio sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine je iznosio 32,1 posto, Hrvatske 32,1 posto a Slovenije 26,2 posto. Veli─Źine sivih ekonomija u Srbiji i Crnoj Gori nisu navedene u izvje┼ítaju, ali se, prema nalazima novijih istra┼żivanja procjenjuju na oko 30 posto u Srbiji i ne┼íto vi┼íe od 20 posto u Crnoj Gori.

Nova studija Instituta za primijenjeno ekonomsko istra┼żivanje pri Univerzitetu Tubingen (IAW) u Njema─Źkoj pokazala je veliku zastupljenost sive ekonomije u zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

Od zemalja uklju─Źenih u istra┼żivanje, Gr─Źka ima najve─çu sivu ekonomiju – ─Źini 21,5 posto ukupnog bruto doma─çeg proizvoda zemlje. Na drugom mjestu je Italija, gdje siva ekonomija ─Źini 19,8 posto BDP-a, dok je susjedna ┼ápanija na tre─çem mjestu, gdje se udjel sive ekonomije u BDP-u procjenjuje na 17,2 posto.
Udjel sive ekonomije u BDP-u je najmanji u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama, i ─Źini 5,4 posto.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐