Kosovska “Parada ponosa”

Uz muziku, pesmu i dugine boje u Pri┼ítini je u sredu zavr┼íena druga po redu Parada ponosa pod motom ÔÇťU ime slobodeÔÇŁ u sklopu Nedelje ponosa ─Źiji je cilj bio podizanje svesti i osna┼żivanje LGBTI osoba, kao i podizanje vidljivosti u dru┼ítvu o razli─Źitim seksualnim orjentacijama i rodnim identitetima.

Kako su organizatori rekli, nakon prve pro┼ílogodi┼ínje parade, LGBT osobe su se suo─Źile sa diskriminacijom, stoga je ove godine njihov zahtev bio sloboda i bezbednost za tu zajednicu.

Nakon mar┼íiranja kroz glavno ┼íetali┼íte, jedan od organizatora Ljendi Mustafa proglasio je paradu uspe┼íno okon─Źanom.

ÔÇťUjedinili smo se da tra┼żimo slobodu i da poka┼żemo dru┼ítvu da imamo jednaka pravaÔÇŁ, kazao je Mustafa, pozivaju─çi institucije da im se to omogu─çi.

ÔÇťDok smo potpuno slobodni, bi─çemo va┼í glasÔÇŁ, poru─Źio je Ljendi Mustafa.

Paradi su prisustvovali ambasadori stranih zemalja, ┼íefica EU kancelarije Natalija Apostolova, gradona─Źelnik Pri┼ítine ┼ápend Ahmeti, a iz Vlade Kosova ministarka za evropske integracije Durata Hod┼ża.

Premijer Kosova Ramu┼í Haradinaj nije se pridru┼żio paradi ali je uo─Źi njenog po─Źetka na Fejsbuku napisao da je seksualna orjentacija individualno opredeljenje u svakom dru┼ítvu i da se kao takvo treba po┼ítovati. Kako je dodao, to je garantovano i Ustavom Kosova.

ÔÇťLGBTI i Nedelja ponosa ima─çe institucionalnu podr┼íku kako bi bili slobodni i bezbedni u izra┼żavanju svog opredeljenjaÔÇŁ, napisao je Haradinaj.

Parada ponosa je po─Źela u 11.30 na trgu Skenderberg koji se nalazi ispred kosovskih institucija na glavnom ┼íetali┼ítu, a zavr┼íila na trgu Zahir Pajaziti kod Hotela Grand.

Organizatori su bili nevladine organizacije koje štite prava LGBT zajednice, ali i one koje zastupaju poštovanje ljudskih prava.

U istra┼żivanju Nacionalnog demokratskog instituta, navodi se da se samo tri odsto ispitanika izjasnilo da bi prihvatilo ─Źinjenicu da im je dete LGBT, dok se 97 odsto izjasnilo da ne bi dopustili da u ku─çi ┼żive sa ─Źlanom te zajednice.

─îlanovi ove zajednice tvrde da diskriminacija po─Źinje u porodici, potom u dru┼ítvu i ┼íirem krugu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐