Ruski base skakač Valery Rozov poginuo na Himalajima (VIDEO)

Poznati Rus Valery Rozov, koji se bavio ekstremnim sportovima među kojima su i base skokovi, poginuo je na planini Ama Dablam na Himalajima.

Rozov je poginuo u subotu u nesreći koja se dogodila dok je letio pomoću specijalnog odijela na planini Mount Ama Dablam u Nepalu. Nesretni Rus je udario u stijenu, tako da spasa nije bilo.

Lokalni mediji su objavili tragičnu vijest, a očevici su također potvrdili da je Rozov udario u stijenu nakon base skoka.

Pedesetdvogodišnji Rozov je rekorder u base skokovima, a među njegovim dostignućima je skok iz 2016. godine sa visine od 7.700 metara na planini Cho Oyu. Prije smrti je sudjelovao u projektu “Seven Summits” te mu je bio cilj zabilježiti rekordne skokove na svakom od sedam kontinenata. Ranije je skočio s Kilimandžara u Africi, Huascarana u Južnoj Americi, Elbrusa u Evropi, Ulvetanne na Antarktiku i Cho Oyua u Aziji.

Base skakači u specijalnim odijelima dostižu brzinu do 200 km/h, a uprkos tome što imaju dosta kontrole, izloženi su neočekivanim udarima vjetra. Zasad nema indikacija da je to uzrok nesreće.

Zadnje iz rubrike SPORT

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana