Najriskantniji dio operacije nije na operacijskom stolu

Najopasnije vrijeme za mnoge kirurške pacijente nije na operacijskom stolu, nego kasnije, dok se oporavljaju u bolnici ili kod kuće, pokazala je kanadska studija.

Znanstvenici su prou─Źili ishode vi┼íe od 40 tisu─ça nekardiolo┼íkih operacija u 28 bolnica iz 14 zemalja te su pratili oporavak pacijenata do 30 dana nakon operacije.

Ukupno je umrlo 715 pacijenata, ali samo pet njih na operacijskom stolu. Petsto pacijenata umrlo je u bolnici nakon operacije, a još 210 tijekom postoperativne kućne njege.

Gotovo polovica svih postoperativnih smrti bila je povezana s trima velikim komplikacijama: krvarenjem, oštećenjem srca i infekcijama krvotoka.

“Mnoge obitelji tjeskobno ─Źekaju kirurga da im ka┼że jesu li njihovi voljeni pre┼żivjeli operaciju, ali na┼íe istra┼żivanje pokazuje da vrlo malo pacijenata umire u operacijskoj sali”, rekao je glavni autor studije, dr. Philip J. Devereaux s kanadskog sveu─Źili┼íta McMaster.

“Istra┼żivanje jasno pokazuje da postoji potreba fokusiranja na postoperativnu njegu”, naglasio je.

Svake godine sto milijuna pacijenata starijih od 45 godina mora na operacije koje nisu povezane s kardiolo┼íkim pitanjima, ka┼żu znanstvenici.

Medicinski i tehnolo┼íki napredak operacije je u─Źinio sigurnijima i manje invazivnima. Istodobno, pacijenti u bolnice dolaze bolesniji i ┼íalje ih se na ku─çnu njegu, premda im je potrebna briga kakva je ranije zahtijevala ostanak u bolnici.

Otprilike polovica kirurških pacijenata koje je pratila ova studija imala je visok tlak, petina je patila od dijabetesa, a 13 posto od bolesti koronarnih arterija.

Trećina njih u bolnici je bila zbog operacija niskog rizika, a većina ostalih imala je velike opće, ortopedske, urološke, ginekološke, vaskularne ili neurološke operacije.

Kod pacijenata koji su nakon operacije prokrvarili zabilje┼żena je dvostruko ve─ça vjerojatnost od smrtnog ishoda u roku od 30 dana u odnosu na one osobe kod kojih se takva komplikacija nije razvila.

I kod pacijenata s oštećenjima srca je, premda nisu bili na operativnom zahvatu srca, evidentirana dvostruko veća vjerojatno od smrtnog ishoda. Kod onih pacijenata kod kojih se razvila sepsa, takva je vjerojatnost bila veća pet puta.

Zajedni─Źki nazivnik za komplikacija koje su najodgovornije za ve─çinu smrti mogla bi biti – upala, komentirao je Barnaby Charles Reeves s bristolskog sveu─Źili┼íta.

“Operacija uzrokuje ┼íiroku upalnu reakciju, a to mo┼że dovesti do zatajenja jednoga ili vi┼íe organa, bubrega, srca, plu─ça, sepse”, dodao je.

“Pacijenti mo┼żda i ne prepoznaju da se doga─Ĺa ne┼íto lo┼íe kad se bude iz anestezije ili im daju opioidne analgetike nakon operacije”, ka┼że Devereaux.

“To zna─Źi da su pacijenti nakon operacije ranjivi kada je posrijedi prepoznavanje komplikacija, ┼íto opet odga─Ĺa po─Źetak lije─Źenja”, dodao je.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐